Mejla

Lena Mellin

Därför ökar stödet för SD – och minskar för de gröna

KOLUMNISTER

Sverigedemokraterna är klart största parti bland männen. Hos kvinnorna ligger de trea på listan.

Mycket av det som händer i politiken just nu är begripligt.

Annat går knappt att förklara.

Årets första väljarbarometer från Aftonbladet/Inizio ger först intryck av att väljarkåren sitter still i båten. Men det är ett bedrägligt lugn. Under ytan rör sig väljarna och vad som helst kan hända. Här går jag igenom läget parti för parti, från vänster till höger.

Vänsterpartiet 8,0 procent +1,7%

KAN VARA TILLFÄLLIGT

Vänsterpartiets uppgång, till den hittills högsta nivån sedan valet, kan vara tillfällig. Partiet har inte direkt visat framfötterna den senaste tiden.

I den del av mätningen som gjordes efter utrikesminister Margot Wallström (S) berättade att hon fått en hyreslägenhet i Stockholms city av Kommunal tappar partiet dessutom stöd.

Socialdemokraterna 23,2 procent +0,1 %

EN BEDRIFT

Att stödet för Socialdemokraterna i princip ligger still måste betraktas som en bedrift. I kölvattnet av id-kontrollerna vid Öresund har regeringen varit starkt kritiserat och det brukar skada det största regeringspartiet mest. Men under mätperioden som helhet är stödet i stort sett oförändrat jämfört med i december.

Men i den del av mätningen som gjordes före Wallströms lägenhetsaffär ökade stödet för (S) till knappt 25 procent. Efter Wallströmsavslöjandet, som engagerat svenska folket, sjönk det till 22,6 procentenheter. Den senare siffran ska hanteras med viss försiktighet, underlaget är inte så stort.

Socialdemokraterna är det största partiet bland kvinnliga väljare, 25 procent. Och näst störst bland manliga väljare, 21,7 procent.

Miljöpartiet 4,6 procent –1,1 %

INGEN HÖGODDSARE

Det är ingen högoddsare att Miljöpartiet i den här mätningen noterar sin sämsta siffra sedan valet. Många av MP:s väljare tycker det är ett svek att partiet gått med på att stänga gränsen mot Danmark för flyktingar utan id-handlingar.

Att det var ett svårt beslut för de gröna understryks av att språkröret Åsa Romson var på vippen att brista i gråt då hon och statsminister Stefan Löfven (S) presenterade de repressiva åtgärderna.

Kristdemokraterna 4,4 procent +0,7 %

SAKNAR PLATTFORM

Partiledarbytet i april har ännu inte inneburit att KD fått luft under vingarna. Det gynnades tillfälligt av att KD:s riksting röstade ner Decemberöverenskommelsen i oktober. Men sedan dess har stödet långsamt dalat.

En förklaring är att KD saknar en stabil plattform. Alliansen ligger i träda och partiledaren Ebba Busch Thor sitter inte i riksdagen.

Centern 8,8 procent Oförändrat

LÖÖF BORTA

Föräldralediga Annie Lööf får slåss med sig själv när hon återvänder från föräldraledigheten i april. Partiet gynnas sannolikt nu av att väljarna minns, och attraheras av, Lööfs engagemang. Ungefär som när Carl Bildt (M) stod på topp när han tog ledigt från partiledarjobbet för att ägna sig åt freden i Bosnien i slutet av 1990-talet.

Väl tillbaka på jobbet måste alltså Lööf överträffa sig själv och det är alltid en svår uppgift.

Liberalerna 5,1 procent +0,2 %

PÅ VÄG TILLBAKA

Omdöpta Liberalerna gick en svår match mot väljarna förra våren då partiet länge låg under 4-procentsspärren. Men sedan det stod klart att Jan Björklund stannar som partiledare har partiet långsamt hankat sig uppåt och börjar närma sig valresultatet.

Det är oklart vad det beror på. Inte heller Liberalerna har spelar någon framträdande roll i debatten just nu.

Moderaterna 21,3 procent –1,4 %

GÖR NÅGOT FEL

Att det ledande oppositionspartiet inte lyckas utnyttja missnöjet med regeringen är obegripligt och borde ge Moderaternas ledargarnityr skrämselhicka. Uppenbarligen gör de något som är gravt fel.

Kan Anna Kinberg Batras svala attityd vara ett av problemen? Sannolikt. Hetta och passion ger pluspoäng i politiken, det kan både Annie Lööf och Jonas Sjöstedt intyga.

Moderaterna är näst största parti bland kvinnor, 22,4 procent. Och trea bland de manliga väljarna, 20,3 procent.

Sverigedemokraterna 22,2 procent Oförändrat

INTE FÖRVÅNANDE

Stödet för SD är tangerat rekord för SD sedan valet. Och det är inget att bli förvånad över. Allt har ju gått deras väg. När gränsen stängdes var det många som drog slutsatsen att Sverigedemokraterna haft rätt hela tiden medan regeringen talat mot bättre vetande.

SD är klart största parti bland männen, 27,3 procent. Hos kvinnorna ligger de trea med 16,4 procent.

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

LÄS VIDARE

ARKIV Romson: Vi är faktiskt Sveriges populäraste parti

ÄMNEN I ARTIKELN

Socialdemokraterna

Sverigedemokraterna

Inizio

Moderaterna

Aftonbladet Inizio

Lena Mellin

Vänsterpartiet