Ulvskog, du är ett geni!

KOLUMNISTER

Hon har trollat bort regeringens missar

Marita Ulvskog är ett geni. Med några enkla meningar har hon flyttat fokus.

Från regeringens misstag. Till en gammal intervju med kungen.

Socialdemokraterna har en utmärkelse som de delar ut till särskilt förtjänta partimedlemmar. Marita Ulvskog har redan meriterat sig för Tage Erlanders hedersmedalj.

I nitton långa dagar har regeringen, regeringskansliet och utrikesdepartementet utsatts för en storm av kritik för sin sena start med katastrofarbetet. Frustrerade släktingar, förbannade resenärer och utblottade drabbade har öst sin galla.

Trollade med debatten

Men i går stillade stormen när Marita Ulvskog meddelade att kungen gått över gränsen och lagt sig i politiken. I ett trollslag handlade hela debatten om kungen och monarkin i stället. Skickligt!

Marita Ulvskog är sedan i höstas socialdemokraternas partisekreterare. Hennes uppgift är att ge partiet en så central position som möjligt, lokalt, regionalt och nationellt. Socialdemokraterna ska ha största möjliga inflytande.

Gillar inte monarkin

Den våldsamma kritiken av regeringen drabbar inte bara statsministern och statsråden. Den spiller över på socialdemokraterna, det parti som Marita Ulvskog är satt att vårda.

Det var ett genidrag av henne att kritisera kungen. För det första gillar socialdemokraternas kärnväljare inte monarkin, kravet på republik är inskrivet i partiprogrammet sedan urminnes tider.

För det andra väcker kritik av kungen alltid uppmärksamhet. Man är i stort sett garanterad rejält genomslag om man säger att kungen inte sköter sig.

Marita Ulvskog har tagit god tid på sig att slipa argumenten. Intervjun med kungen publicerades i måndags. Det var fyra dagar inan partisekreteraren intervjuades av Sveriges radio.

Det är svårt att uppfatta kungens uttalanden som lika kontroversiella som Marita Ulvskogs. Vad sägs exempelvis om detta?

"I vissa lägen är det bättre att agera än att inte göra något alls. Då är det bättre att ringa på ambulansen och sedan skicka hem den om den inte behövs."

Han tar inte ställning

Kungen tycks inte direkt vara på väg att gripa makten. Han tar inte heller ställning i en partipolitiskt infekterad fråga. Han gör bara en ganska enkel reflektion.

Men så ser inte Marita Ulvskog det. Hon påstår att det är ett brott mot den så kal-lade Torekovkompromissen. En överenskommelse mellan partierna 1971 om att behålla monarkin i utbyte mot att kungahuset avlövades på all makt.

Hoppas Göran Persson skickat en blombukett som tack. Mycket lyckades Marita Ulvskog åstadkomma med ganska lite.

Lena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM