Herman Lindqvist

Tacka Albrekt för att vi har våra svenska tre kronor

Tre kronor blev ett svenskt riksvapen under Albrekt av Mecklenburgs regeringstid. Det kan man se på den här bilden från hans tid på tronen.
Tre kronor blev ett svenskt riksvapen under Albrekt av Mecklenburgs regeringstid. Det kan man se på den här bilden från hans tid på tronen.

KOLUMNISTER

Det talas mycket om Tre kronor i dessa dagar. Tre kronor är ju symbolen för Sverige. Många har frågat hur gammal denna symbol är, vad står de tre kronorna för och varför just tre kronor?

Som med det mesta i vår äldsta historia finns det många motstridiga uppgifter och uppfattningar om vad de tre kronorna står för. Striden om kronorna har gjort många historiker till ovänner för livet.

För en del har menat att kronorna står för Sverige, Danmark och Norge. Länderna var en gång förenade i en union och ännu i denna dag har danska drottningen de tre kronorna i sitt eget vapen.

Andra har då genast påpekat att tre kronor fanns som symbol i Sverige långt innan unionen. Kronorna är: Svealand, Götaland och Skåne. Enkelt eller hur?

Bah, har andra historiker ropat. De tre kronorna går självklart tillbaka till de tre "folklanden" i Uppland, de som ursprungligen valde Sveakungen vid Mora sten. Struntprat sa man på 1800-talet. Kronorna symboliserar förstås svenskarnas urgamla gudar: Tor, Oden och Frej. Eller varför inte de tre kungadynastierna i Sverige: Sverker, Erik och Folkungaätten?

Struntprat! Hävdar nästa samling experter. Faktum är att de tre kronorna inte alls är något exklusivt svenskt. Det finns tre kronor i stadsvapnen i Köln, Oxford, Krakow, Vilnius och många andra urgamla städer. Och den engelske kungen Arthur - han med riddarna kring runda bordet - hade också tre kronor i sitt vapen. Så här står, och har alltid stått, åsikt mot åsikt.

Det enda som är helt säkert är att det var Albrekt av Mecklenburg, som blev svensk kung 1364, som bestämde att tre kronor skulle vara Sveriges riksvapen. Det kan man se på en bild från hans tid där han sitter med en flagga med tre kronor bredvid sin far som har Mecklenburgs vapen i sin flagga. Allt sedan dess har kronorna funnits i vårt riksvapen. Albrekt lät också prägla ett mynt, en örtuga, med tre kronor.

Men var fick han kronorna ifrån?

Faktum är att två svenska kungar före honom också använda sig av de tre kronorna, fast bara ibland.

Så vitt man vet dök kronorna upp första gången hos Magnus Ladulås, på ett så kallat kontrasigill från 1270-talet. Men Magnus var aldrig kung över tre riken. Så varför tre kronor?

Nästa gång kronorna dök upp var nära sjuttio år senare. Magnus Eriksson lät prägla mynt på 1340-talet med tre kronor och han var ju kung över Sverige, Norge och Skåne! Visst. Men myntet gjorde han många år innan han hade en aning om att han skulle få Skåne.

Och dessutom var Skåne inget kungarike. Så varifrån kommer de tre kronorna?

En stark förklaring är att kronorna sedan 1100-talet var en positivt laddad symbol i Europa med utstrålning från Köln. Där i domkyrkan finns än i denna dag relikerna av de tre vise männen, de tre kungarna.

Därför har Köln haft tre kronor i sitt stadsvapen långt innan vi fick dem till Sverige. Relikerna gjorde Köln till en ledande vallfartsort under medeltid. I folktron skyddade de mot eldsvådor och oväder. De fick grödan att växa. De beskyddade de sjuka och alla som skulle ut och resa mot ond bråd död. Även i de äldsta svenska almanackorna var de tre vise männens dag, trettondagen, markerad med tre kronor.

Albrekt av Mecklenburg hade varit i Köln. Han kände självklart till symbolen och dess positiva laddning. Då han blev svensk kung kunde han inte använda föregångarnas, Folkungarnas, lejon utan måste hitta på ett eget riksvapen. Varför inte ta kronorna som låg i tiden och som han morbror, Magnus Eriksson, hade haft på ett mynt? Det var en symbol som stod för framgång och lycka, ett varumärke som dagens konsulter skulle ha tagit hundratals miljoner för att fundera ut.

Den svenska kartan och den svenska historien har ritats och skrivits om många gånger sen 1300-talet. Varje tids historiker har fått de tre kronorna att passa den egna epokens teorier och förklaringsmodeller. Ingen har lyckats bevisa sin teori bättre än någon annan.

Vad som än har sagts så har kronorna i snart sju hundra år fortsatt att vara Sveriges varumärke i världen.

Skölden med de tre kronorna hänger på alla svenska konsulat i världen och på alla statliga verk och myndigheter i Sverige och fortfarande är det med tre kronor i handen som vi reser ut i världen, för lilla riksvapnet finns på pärmen på våra svenska EU-pass.

Tacka Albrekt

för det!

Herman Lindqvist

Publisert:

Aftonbladet

/

Kolumnister

/

Herman Lindqvist

ÄMNEN I ARTIKELN

Herman Lindqvist