Försvaret borde visa upp sig mer

KOLUMNISTER

I går nådde försvarets charmoffensiv Stockholm och det blev precis som pr-firman tänkt. Den gamla beväringsfilmspräglade bilden från 1940-talet krossades av en snygg high tech-uppvisning med krigsskådespel, stridsvagnar, Jasplan och snälla soldater som visade upp sina vapen för barnen.

Swedish battle camp ska informera allmänheten om vad försvaret egentligen håller på med. Bra, eftersom förändringen de senaste åren är enorm.

Ett annat syfte med showen är att locka nya rekryter till värnplikt och utlandsstyrka.

Det är lätt att slentrianmässigt sparka på försvaret och tycka att de är löjliga för att de visar upp sig. Men vad ska de annars göra? Krama sina stridsvagnar och muttra att de är missförstådda när rekryterna sinar och allmänheten inte fattar vad de gör?

Självklart inte, i stället borde man slå sig mer på bröstet. De svenska fredsbevarande styrkorna jag träffat på fältet har varit kanon.

Soldaterna kan tänka själva, de säljer inte all sin utrustning på svarta börsen, de är inga machofjantar utan artiga och hängivna sin uppgift. Visst finns det stolpskott, men de är faktiskt inte många.

I Bosnien innebär svenskarnas närvaro att serberna inte blir mördade eller fördrivna från sina hem. I Afghanistan må de kanske blunda för opiumodlingarna men om de inte fanns där skulle inbördeskriget bryta ut igen. Världen är inte svart och vit utan fylld med kompromisslösningar.

Det är lätt att tycka saker hemma i soffan men när man väl är på plats är läget ett annat. Svenskarnas uppdrag kommer att bli tuffare, soldater kommer att dö. Men vad är alternativet? Ska vi strunta i vad som pågår, airbaga in oss i en trygghetsillusion, medan folk har ett helvete i andra länder?

-Det är vår plikt och skyldighet att ta vårt ansvar, sa ÖB Håkan Syrén när jag träffade honom i går.

Jag håller faktiskt med. Och om vi nu har beslutat oss för att ha ett försvar, så ska det väl ändå användas så mycket det går, oavsett om det gäller terroristbekämpning, fredsbevarande insatser eller naturkatastrofer.

Att ha en massa människor omkringdrällande utan att göra någon nytta är enbart dumt och oekonomiskt.

Försvaret är på intet sätt perfekt, det är en bra bit kvar tills det blir en mean, lean peacekeeping machine. Mycket tröghet, gnäll och gammal skit finns kvar i hörnen men att man nu öppnar upp, gör sig tillgänglig och börjar se allmänheten som kunder är imponerande.

Johanne Hildebrandt

ARTIKELN HANDLAR OM