Sahlins utspel gör mig orolig

KOLUMNISTER

Jag såg i tidningen att Mona Sahlin tänker

göra oss oberoende av olja. Tror kanske inte att just det hotet har fått någon saudier att tumma på kontoutdraget, avbeställa semestern och slå en signal till sin personliga bankman.

Men själv känner jag mig rätt orolig.

Det är något större på gång här. Något som inte har att göra med bensinpris och shejker och framtid. Det är snarare retro. Det luktar...jag vet inte...

energikris, tror jag.

Där har vi ju varit förut. Det var inget vidare.

Som jag minns det ledde det mestadels till köer och fönster som inte gick att öppna och beskäftiga lappar om att släcka lyset och Ola Ullsten och tilläggsisolering och tv-debatter där alla såg ut som om de längtade hem till badkaret – eller möjligen duschen: måste spara varmvatten! – för en slutlig luftning av vener och artärer.

Vi kan småle åt det nu. Men det är bara kul på samma sätt som blodiglar, kaffe-ersättning och Östtyskland är kul – i efterhand.

Jag vill inte dit igen. Och, förresten, något snappade man ju upp i plugget. Att all materia är energi, till exempel. Det vill säga – om man lämnar Gud och Platon åt sidan – att allt är energi. Saker utan energi finns inte.

En vanlig söndagspromenad är bevis nog. Varannan meter blir man omsprungen av en flåsande kroppsstrumpa.

Det fäktas med stavar, det hänger viktbälten på handleder, det pustas och stönas och bränns av mer naturtillgångar än i toppfacklan på en Nordsjörigg. Den enda energikris vi lider av är överskottsenergi.

Visst, jag vet, det är svårt att driva aluminiumsmältverk på powerwalk-energi. Men jag pratar principer här. Det finns energi överallt.

Det handlar bara om att utvinna den. En fråga om teknik. Och vad har vi egentligen Kungliga Tekniska Högskolan till, om man får fråga?

Mona Sahlin får gärna göra oss oberoende av olja. Men då hoppas jag att hon får fart på ingenjörerna. Fixar snabba alternativ.

För om hon tänker energikrisa på mig istället, om hon laddar upp för att säga åt mig att spika igen fönstren, släcka lyset och slänga ut badkaret, så vet jag inte vad jag gör.

Ger mitt stöd till första, bästa populist som vill lösa energikrisen genom att sätta Mona Sahlin i ett ekorrhjul med en Toblerone framför näsan, kanske.

Johan Hakelius

ARTIKELN HANDLAR OM