Dödar man en oskyldig måste man ju själv dö

KOLUMNISTER

När du läser det här är Kimberly McCarthy död.

Halv två i natt, svensk tid, blev den 52-åriga kvinnan historisk, om än på ett sätt få av oss avundas.

Person nummer 500 att avrättas i Texas i modern tid.

Dödsstraffet återinfördes 1976 men delstaten väntade till 1982 med att utnyttja möjligheten. Sedan dess har människor varken hängts, skjutits eller grillats av Old Sparky. Nu injiceras de till döds i Huntsvillefängelset, som ensamt ansvarar för alla Texas avrättningar.

Ett rekord de andra 31 del­staterna i USA som tillåter dödsstraff har svårt att slå.

Tvåa i dödsligan är Virginia med 110 avrättningar. Okla­homa med sina 104 är trea.
 

Men ingenstans gillar man avrättningar så mycket som i the great state of Texas, trots att 140 dödsdömda hittills under samma tids­period har släppts efter att dna har friat dem.

För "Texans love life", sa guvernör Rick Perry igår och beordrade extraomröstning angående delstatens abortlagstiftning … och sedan skrev han under Kimberly McCarthys avrättningsorder, som straff för att hon 1997 dödade en 71-årig kvinnlig pensionär med en slaktarkniv och en kandelaber.

Hon dödade. Och man får inte döda. Således måste hon dö. Eftersom vi älskar liv.

Logiskt?

Ja, anser inte bara två tredjedelar av Texas invånare utan även var fjärde svensk.

Enligt en undersökning gjord av Forskningsgruppen för samhälls- och informationsstudier är 24 procent av svenskarna positiva till att återinföra dödsstraffet för ”de grövsta brotten”. Allra mest trigger happy är sverige­demokrater, där sex av tio tillfrågade står redo med handen på avtryckaren. Av sossar och moderater är mellan 20 och 30 procent positiva.
 

Låt oss fundera kring detta en stund.

Ska vi bygga en gaskammare på Tidaholmsanstalten? Arkebusera folk på Kumla? Hängning på Hall?

Och sen, när det blir som när Texasbon Cameron Todd Willingham avrättades för att ha bränt ihjäl sina tre barn och en brandexpert året efter påvisade att det inte var mordbrand, eller när Johnny Frank Garrett avrättades för mord och våldtäkt på en nunna men det två år senare visade sig att dna från platsen tillhörde en annan man …

När det händer här, sverige­demokrater och andra ja­sägare, vad gör vi då?

Kimberly McCarthy är förmodligen skyldig till det brott hon avrättades för i natt. Men om det visar sig om ett år att hon inte var det, ska då hennes bödel själv tralla in i avrättningsrummet och lägga sig på britsen?

För dödar man en oskyldig ska man ju dö.

Eller hur var det nu ni resonerade?

avCarina Bergfeldt

ARTIKELN HANDLAR OM