Reinfeldts ultimatum: Byt spår – eller avgå

KOLUMNISTER

Tobias Billström står inför ett val.

Antingen rättar han in sig i fållan och uttrycker sig till statsministerns belåtenhet i framtiden.

Eller så ger han upp och lämnar in sin avskedsansökan.

I trängda lägen är statsministrar alltid skoningslösa. Silkesvantarna får definitivt stanna hemma när deras egen, eller regeringens position, ifrågasätts i politikens ständigt pågående maktspel.

Men frågan är om någon tidigare varit så oförblommerad som statsminister Fredrik Reinfeldt när han i dag sågade sin egen migrationsminister.

Tobias Billström har, enligt Reinfeldt, brustit vid upprepade tillfällen och statsministern har gjort klart för honom att för att återvinna förtroendet krävs att han håller sig till den humana inriktningen av invandrings- och asylpolitiken. Och att han arbetar hårt för den.

I klarspråk betyder det att Billström ska byta spår och förespråka en generös och human flyktingpolitik. Gör han inte det kommer han att få sparken ur regeringen.

En hotfull varning från chefen alltså. Så hotfull att man undrar varför Fredrik Reinfeldt inte tog steget fullt ut och redan nu gav Tobias Billström respass. Särskilt som det var andra gången på mindre än fem veckor som han offentligt kritiserade sin partikamrat.

Då handlade det om att Billström ansåg att ”volymen” på invandringen borde förändras, det vill säga minska. Reinfeldt sade då att invandring berikar Sverige och volymen varken var ett intressant eller ens önskvärt diskussionsämne.

Men trots två offentliga snubbor på kort tid sitter alltså Tobias Billström kvar och det beror sannolikt på att Fredrik Reinfeldt har påtagligt svårt för att sparka ministrar. Han vill hellre att de går själva och om gårdagens uttalande ska ses som en fingervisning måste kanske Tobias Billström fundera över om hans dagar i regeringen trots allt är räknade.

Att Fredrik Reinfeldt reagerar så kraftigt på Billströms uttalande om blonda snälla tanter som gömmer flyktingar har åtminstone två förklaringar.

För det första är Fredrik Reinfeldt personligen för en generös och human flykting- och invandringspolitik. Det är ytterst sällan statsministern visar känslor. Men så snart någon ifrågasätter omfattningen och inriktningen av flykting- och invandringspolitiken blänker det till i hans ögon och rösten skärps.

Det florerar dessutom en konspirationsteori som går ut på att moderaterna kör dubbelspår. Billström flirtar med de väljare som tycker att Sverigedemokraterna har en bra politik, Reinfeldt med resten.

Även av den anledningen fanns det alltså ett behov för Fredrik Reinfeldt att markera kraftigt mot Tobias Billströms uttalanden för att inskärpa att det är hans linje som är Moderaternas. Inte Billströms.

Det här var sista gången Tobias Billström gjorde bort sig. Då om inte förr tvingas han lämna regeringen. Så måste man tolka statsminister Fredrik Reinfeldts sågning.

Den här texten går inte längre att kommentera

Vi har rundat av diskussionen. Tidigare inlägg går dessvärre inte att se, en tekniskt brist vi är medvetna om. /Redaktionen

avLena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM