Mejla

Lena Mellin

S har gått från ruinhög till ett parti med spänst

KOLUMNISTER

Det finns ett säj i politiken som ­säger att personerna är ointressanta. Det som betyder något är politiken, idéerna.

Det är inte sant.

En enda person, Stefan Löfven, har förändrat den politiska scenbilden.

I dag har Stefan Löfven varit S-ledare i 45 dagar. Det är inte särskilt länge. Men uppenbarligen en tillräckligt lång tid för att vispa om rejält i svensk politik.

Tumulten kring förre ­S-ledaren Håkan Juholt underminerade förtroendet för Socialdemokraterna, som i januari var nere på 23,6 procent i Aftonbladet/United Minds.

I dag har stödet ökat med nära nio procentenheter och för femte gången sedan valet för 19 månader sedan hamnar Socialdemokraterna över sitt valresultat från 2010.

Trots att både Miljöpartiet och Vänsterpartiet backar i den här mätningen är de tre rödgröna ­partierna, för tredje gången sedan valet, större än den borgerliga alliansen.

Det finns en vedertagen sanning i politiken att det är idéerna, visionen och de politiska ställnings­tagandena som är viktiga. ­Personerna betyder i stort sett ingenting.

Mona Sahlin brukade till och med gå så långt att hon sade att vissa skulle lägga sin röst på S även om partiledaren var en häst.

Men att personerna skulle vara ointressanta är inte sant. Det kan vem som helst begripa när 45 dagar med Stefan Löfven förvandlat Socialdemokraterna från en uträknad ruinhög till ett parti med spänst i stegen.

Under den tiden har inte politiken förändrats ett dugg. Däremot presenteras den på ett annat sätt eftersom Löfven inte är Juholt.

Vad är det då Stefan Löfven har gjort? Det rör sig inte om raketforskning, snarare sunt förnuft.

Han har hållit sig till ämnen han kan, sysselsättning och näringspolitik. Han har upprepat, med emfas, att det är jobben det handlar om, även för Socialdemokraterna. Han har framstått som stabil och leveransduglig, inte nervös och förvirrad.

Det räckte uppenbarligen. Med små medel och ett personbyte har Social­demokraterna på mycket kort tid förändrat scenbilden i svensk politik.

Sedan valet hösten 2010 har regeringen ­dominerat i opinionsmätningarna och det beror på det starka stödet för Moderaterna.

Men i dagens mätning ligger Fredrik Reinfeldts parti under valresultatet och halkar för andra gången sedan valet under 30-procentsnivån.

Samtidigt minskar stödet för ­hela alliansen till 44 procent. Så lågt har de fyra partierna bara ­legat vid två tidigare tillfällen ­sedan ­valet, i juni och augusti förra året.

På fredag samlas tusentals ­moderata förtroendevalda till ­Sverigemötet, ett inspirationsmöte i Örebro där Fredrik Reinfeldt också ska hålla ett större tal. Temat för mötet är ”Nu tar vi nya tag”.

Reinfeldt ser ut att ha rätt. Det tycks behövas lite nya tag i det borgerliga lägret.

Första debatten mellan Reinfeldt och Löfven väntar vi fortfarande på. Den kommer inte att komma till stånd förrän vårbudgeten och oppositionens alternativ till den har presenterats. Alltså någon gång i början av maj.

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Lena Mellin