Mejla

Oisín Cantwell

Myt att Malmö är farligast i landet

KOLUMNISTER

Det är en myt att Malmö skulle vara Sveriges farligaste stad.

Ändå är invånarna bland de räddaste i Sverige.

Våldet i Malmö har de senaste åren gett eko i rikstäckande media.

Upplopp och stenkastning i Rosengård, antisemitismen, mc-ligor, etniska kriminella grupper, den skånske lasermannen och nu senast mordvågen.

Alla rubriker har givetvis i allra högsta grad bidragit till att bilden av rikets tredje stad som något slags laglös vida västern-stad etsat sig fast, inte minst hos invånarna själva.

Större risk i Stockholm

Var tredje malmöbo känner sig otrygg utomhus på kvällarna. I Stockholm är motsvarande siffra var femte, trots att risken för att råka illa ut är större i huvudstaden.

I Stockholms län anmäldes 2010 cirka 17 000 brott per 100 000 invånare. Det var flest i Sverige. Skåne kom med drygt 15 000 för all del på andra plats, men skuggades av Gotland och Västmanland.

Enligt preliminär statistik för Stockholms kommun anmäldes förra året 22 724 brott per 100 000 invånare. Motsvarande siffra för Malmö kommun var 20 527.

Inte heller är det så att folk mördas till höger och vänster i Malmö. Siffrorna visar att, som byråkraterna uttrycker det, "våld med dödlig utgång" är jämnt spritt över landet.

Slumpen avgör

Olika län toppar varje år denna dystra statistik, det är slumpen som avgör om det är Jämtland eller Blekinge eller Västernorrland som ett visst år kommer etta.

Det finns, med allt detta sagt, ingen anledning att bagatellisera situationen i Malmö.

Staden ligger tveklöst över riksgenomsnittet när det kommer till mord inom den undre världen. Till detta finns flera orsaker. De kriminella mc-ligorna som först etablerade sig i Skåne, stor invandring, utanförskap, arbetslöshet, närheten till kontinenten med allt vad det innebär av insmugglade vapen.

Lätt att glömma

Det är mycket viktigt, för att inte säga nödvändigt, att samhället vägrar att acceptera vad som verkar vara en accelererande utveckling.

Men risken för att oskyldiga kommer i vägen för uppgörelser mellan grupper i den undre världen är dessbättre mycket liten.

Malmö är, när allt kommer omkring, inte farligare än andra svenska städer. Det är, i dessa tider, lätt att glömma bort det.

Av: 

Oisín Cantwell

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Oisín Cantwell