Mejla

Anders Westgårdh

Ta det lite coolt, Janne Josefsson

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Som göteborgare blir jag lika upprörd som de flesta inför ­avslöjandena från Cannes, där några chefer på kommunala bolag lekt playboys på skattebetalarnas bekostnad. Men pamparnas excesser med gåslever och svarta klänningar är redan ­omskrivna ur de flesta vinklar och ­aspekter.

Jag får koncentrera mig på att skjuta budbäraren istället. Är nämligen ganska kritisk till hur ogenerat ”Uppdrag granskning” blir ”Uppdrag valfläsk”. I stället för att nöja sig med att agera ­avslöjare tar man gärna på sig rollen som domare.
I fallet med Mipim tvekar man inte att ta direkt politisk ställning – för ­regimskifte i Göteborgs stad.

I mina ögon drar det ner programmets trovärdighet.

Varför kunde UG inte ha nöjt sig med sitt avslöjande, och sedan tagit ett objektivt steg åt sidan? Det hade ­inte bara varit det rätta, utan även det coolaste och mest respekt­ingivande.

I stället envisas man med drama­turgisk overkill, där torghandlande tanter hetsas att kritisera en internationell fastighetsmässa de aldrig hört talas om. Relevansen i dessa vox populi-­intervjuer är helt obefintlig. De handlar bara om att underblåsa redaktionens hjältestatus i den svartvita världsbilden.
Reaktionerna i sociala medier har varit intensiva, milt uttryckt. På lokalplanet i Göteborg utvecklades det snabbt till en hatkampanj mot två kvinnliga politiker, kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén och Anna Johansson, sossarnas ordförande i ­Göteborg.

Det är dessa häxor som bär personligt ansvar. Därför måste de avsättas i nästa val. Sådan är essensen i ­högertwittrarnas förtjusta hyper­ventilering av de mest populistiska överdrifter.

Och ”Uppdrag granskning” deltar glatt i det politiska upproret. När ­reportern Sophia Djiobaridis chattade med GP:s läsare innan (!) programmet sändes tvekade hon inte att flera gånger peka ut valdagen som de upprörda medborgarnas bästa ­möjlighet att ­ställa saker till rätta. Underförstått: det är sossarnas fel.

Även Janne Josefsson pekar ut ­Anna Johansson, ”coming queen ­inom ­socialdemokratin”, som huvudansvarig. ”Hon tittar inte ens på ­kvittona. Det är klart att det är ­anmärkningsvärt”, ­säger han i en kommentar till de egna avslöjandena.
Jag inser givetvis att UG handlar ­lika mycket om ­underhållning som journa­listik, men tycker ändå att man borde förhålla sig mer objektivt till sina egna ­avslöjanden. Nu känns det som att populismen saboterar det goda uppsåtet.

En jävla fars

Fars dag. Vilken jävla fars. Knappt har halloween passerat innan det är dags för nästa plånbokstömmare. Det är obegripligt att vi fortfarande frivilligt låter oss ­duperas av alla dessa ­konstruerade högtidsdagar vars enda syfte är att driva konsumtion. Jag är ärligt ­talat helt tillfreds med att ­inte ha blivit uppvaktad. Tack, ­mina barn!

Skänk pengar

 Tiotusen döda i Filippinerna. Det är omöjligt att ta in. Det motsvarar hela befolkningen i Härjedalen. Och att döma av rapporteringen är den angivna siffran sannolikt i underkant. Kan vi göra någonting mer än att skänka pengar till BG 900-8004 ­eller PG 900 800-4 (märk ­inbetalningen ”Filippinerna”), eller SMS:a AKUT till 72 900 och skänka 50 kr?

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN