Rättigheter för avskyvärda människor ska också respekteras

Att terroristen Anders Behring Breivik förlorade mot den norska staten förvånar inte.

Icke desto mindre var det rätt att pröva hans sak.

Foto: AFP

Breivik, som stämde den norska staten för att på två områden ha brutit mot Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna, fick delvis rätt i första instans.

Oslo tingsrett uteslöt inte att isoleringen av mannen som i juli 2011 mördade 77 människor var nödvändig, men ansåg att Norge inte tillräckligt hade motiverat varför restriktionerna var nödvändiga.

I ett överklagande till Borgating lagmansrett, Norges motsvarighet till hovrätten, utvecklade den norske regeringsadvokaten sin argumentation.

Klockan 12 i dag kom domen:

"Lagmannsretten har kommit fram till att Anders Behring Breivik inte är utsatt för tortyr eller omänsklig eller förnedrande behandling".

Särskilt förvånande är det inte att överinstansen ändrade domen, även om frågan inte är helt enkel att fatta beslut i.

Behövs det, för att ta ett exempel, återkommande nakenvisitationer av en människa som hålls helt avskild från omvärlden?

Något givet svar finns inte. Sådan är juridiken till sin natur: exakta gränser saknas ofta och domstolarna har att ta ställning till unika omständigheter.

Än mindre förvånande är att Breivik även förlorade på den andra punkten. Han har krävt att med internet få ha kontakt med omvärlden, vilket Norge har vägrat att gå med på.

Det hade varit sensationellt om han hade vunnit den striden.

Han mördade 77 personer i ett av de värsta terrordåd som Europa har upplevt och har blivit en hjälte och inspiratör för meningsfränder.

Att ge en sådan person möjlighet att föra den väpnade kampen vidare går inte. Norge måste få skydda sig mot honom.

Att Breivik över huvud taget fick tillåtelse att driva processen har väckt starka känslor i Norge. Det är fullt begripligt. Massmordet har förstört livet för tusentals människor och skapat ett nationellt trauma som ännu inte läkt.

Instinkten att skattemedel inte ska ödslas på att lyssna på en sådan persons gnäll är naturlig.

Men i ett civiliserat land respekteras även de mest avskyvärda människornas grundläggande mänskliga rättigheter.

Även en stat ska ha ögonen på sig och Norge gjorde rätt i att låta Anders Behring Breivik få sin sak prövad.

avOisin Cantwell

ARTIKELN HANDLAR OM