Mejla

Malin Wollin

Läckberg och häxan Jinder

Artisten Little Jinder och Camilla Läckbergs inlägg på Instagram.

Foto: Peter Wixtröm

KOLUMNISTER

Bonnierförlagens Selma Stories har gjort en intervju med Camilla Läckberg inför släppet av hennes senaste deckare ”Häxan”.

Så här säger Läckberg om häxprocesserna:

”Det som är så otroligt intressant med just häxprocesserna, och som fångade mig väldigt mycket, var det faktum att de kvinnor som pekades ut som häxor, det var kvinnor som var starka, kunniga, som var modiga, som vågade sticka ut, vågade ta för sig och inte riktigt föll in i mängden.”

Camilla får sedan frågan om häxprocesser finns i dag.

”Jag kunde se väldigt tydliga paralleller till nutiden” svarar hon.

Det kan jag också. Inte minst på Läckbergs eget Instagramkonto.

För den 3/4 reagerade hon starkt på en intervju som artisten Little Jinder gjort hos Fredrik Strage i hans podcast ”Hemma hos Strage”.

Little Jinder använder ordet ”hora” vid ett flertal tillfällen under det timslånga avsnittet, hon använder det mot en jobbig vykortskvinna, mot Nöjesguiden och inte minst: mot Fredrik Strage när han tackar för att hon ville vara med.

Sett i sin kontext lät ordet hora helt oproblematiskt. Little Jinder knackade inte på hos en klass två med rosiga åttaåringar och kallade deras lärare hora.

Camilla Läckberg tycker att Little Jinder ”bör välja sina ord med aningen större omsorg” och att Little Jinder, i egenskap av kvinna, ”ska visa ett bättre omdöme och en större respekt för andra kvinnor om vi vill skapa en bättre värld för våra döttrar.”

Varför ska Little Jinder visa ett bättre omdöme? För att Camilla Läckberg tycker det på Instagram?

Jag har nu, till skillnad från Läckberg när hon skrev inlägget, hört avsnittet i sin helhet och jag rekommenderar alla att göra detsamma.

Little Jinder är nämligen vansinnigt rolig. Därtill drastisk, grov, avbryter Strage och skrattar högt åt sina egna skämt. Det vill säga: Hon beter sig som vilken man som helst och det är fem vrålstarka plus i det här sammanhanget.

Jag har ingen aning om vad de pratar om, Strage och Jinder. Det är smal musik jag inte känner till och helt omöjliga referenser för en fyrabarnsmamma från Kalmar. Men vad gör det? Jag älskar Little Jinder. Inte bara på grund av hennes tjugonioåriga fuck off-attityd som är en sagolik förebild för mina döttrar, hon är en idol även för en gammelgädda som jag. Och viktigt att påpeka: hon är en förebild därför att jag tycker det, inte för att hon känner att hon måste det.

Det här är den enda vägen att gå. Avbryt, stick ut, våga ta för dig och fall inte in i mängden.

Kort sagt: Var en häxa.

Hata processen och de som tänder elden.

När du vaknar på morgonen och ska ta itu med ditt kvinnoliv, tänk:
Vad skulle Little Jinder gjort?


Veckans...

  • …orm i ett vattenglas
    Om ni inte har sett klippet med den uttorkade monsterormen som får vatten från en flaska: sök upp det och se på våra slemmiga ovänner med helt nya ögon.
  • …storm i ett vattenglas
    Ingen tycker att de tre poliser som skulle fånga en stenkastande dåre skötte situationen särskilt bra. Men den specifika händelsen säger förmodligen lika mycket om kvinnliga poliser i stort som mitt morgonhumör i hallen säger om mitt föräldraskap.

Av: 

Malin Wollin

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Little Jinder

Camilla Läckberg

Fredrik Strage

Malin Wollin