Kristersson borde bli nervös

KOLUMNISTER

ÖREBRO. För fyra månader sedan var det bara en fjärdedel av väljarna som tyckte att M-ledaren ledde Alliansen.

Nu är det nästan hälften.

Foto: Andreas Bardell
Ulf Kristersson

Ulf Kristersson, som vid elva-tiden i dag håller sitt stora stämmotal, har under sin korta tid som Moderatledare orsakat en smärre jordbävning i opinionen. Det har gått så fort att han nästan borde bli nervös.

I Aftonbladet/Inizios väljarbarometer ökade stödet för Moderaterna med 2,2 procentenheter till 18,7 procent efter hans första elva dagar som partiledare.

Men bytet på ordförandeposten har även satt andra spår. Moderatledaren är åter Alliansens obestridliga ledare i allmänhetens ögon.

Så såg det inte ut för bara fyra månader sedan. Dagarna före sommarens Almedalsvecka ansåg 32 procent av väljarna att Centerledaren Annie Lööf var Alliansens ledare. Samtidigt tyckte 23 procent att Anna Kinberg Batra var Alliansen.

Balansen till Anna Kinberg Batras nackdel var alltså nio procentenheter. Betydligt fler tyckte att Centerledaren Annie Lööf, som företräder ett mycket mindre parti än Moderaterna, var Alliansens ledare. Inte Moderatledaren.

Men nu är det alltså tvärtom. Fortfarande anser 32 procent att Lööf är Alliansledaren. Medan 37 procent tycker att det är Ulf Kristersson.

Balansen till Kristerssons fördel är alltså fem procentenheter. Inte övertygande, men ett steg i rätt riktning om man ser det ur moderat synvinkel.

Unga väljare, under 30 år, och kvinnor anser dock fortfarande att det är Annie Lööf som är Alliansens ledare. Fler av dem ser fortfarande henne som de borgerliga partiernas gemensamma ledare än Ulf Kristersson. Det är de männen som gör att Kristersson anses vara Alliansens ledare.

Bland Alliansens väljare, som är den viktigaste väljargruppen i det här sammanhanget, är stödet för Ulf Kristersson som Alliansledare mer gediget.

51 procent av Alliansens väljare ser honom som är sin ledare. 34 procent tycker att det är Annie Lööf.

De övriga två partiledarna i Alliansen, Liberalernas Jan Björklund och Kristdemokraternas Ebba Busch Thor, befinner sig oändligt långt från att ses som Alliansens ledare. Bara ett par procent av väljarna, och av Alliansens sympatisörer, tycker att de är det.

Det är inte särskilt konstigt. Båda partierna ligger och hovrar kring 4-procentsspärren och att det radikalt skulle förändras till valdagen i september nästa år förefaller osannolikt.

Tveksamheten bland väljarna i allmänhet är stor. Mer än en fjärdedel, 26 procent, vet inte vem de tycker är Alliansens ledare. Bland alliansväljarna är motsvarande siffra tio procent.

Mätning från Aftonbladet/Inizio: M går framåt 00:46

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

ARTIKELN HANDLAR OM