Lena Mellin

I praktiken hade Fridolin inget val

Han valde mellan att gå frivilligt eller få sparken

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Gustav Fridolin förekommer i stället för att förekommas.

Han löpte stor risk att få sparken som språkrör vid nästa kongress. Nu tog han själv initiativet.

Gustav Fridolin var länge en klart lysande stjärna på den miljöpartistiska himlen. Men allt förändrades när han for runt med en kolbit i förra valrörelsen och när han blev minister.

Plötsligt framstod den unge pratglade och engagerade mannen som en pratkvarn. En som snackade mycket men levererade lite.

Miljöpartiet har haft en tuff tid sedan de blev ett regeringsparti och allra tuffast har den varit för Gustav Fridolin. Han fick bära ansvaret för en rad väljarsvek, bland annat försäljningen av Vattenfalls tyska brunkol. Det hade Miljöpartiet lovat skulle stanna i marken.

Enligt Aftonbladet/Inizios senaste mätning av förtroendet för riksdagens partiledare saknar hela 55 procent av väljarna helt förtroende för det manliga MP-röret.

Bara 16 procent har stort eller mycket stort förtroende för honom. Och ungefär så har det sett ut under lång tid.

I längden går det inte att fortsätta vara politiker om förtroendet för ens person är så uselt. Politik är en förtroendebransch. Antingen förtjänar du förtroende eller också inte.

I praktiken hade Gustav Fridolin alltså inget val. Antingen skulle han bli utkastad som språkrör vid Miljöpartiets nästa kongress som äger rum i början av maj nästa år.

Eller också skulle han gå själv. Fridlin valde det för honom minst dåliga alternativet. Han förekom valberedningen och lämnade, synbarligen, självmant. Men i själva verket hade han bara att välja mellan ett urdåligt alternativ och ett litet mindre dåligt.

För att vara 35 år gammal har Gustav Fridolin en imponerande meritlista. Han blev språkrör för Grön ungdom vid 16 års ålder, riksdagsledamot vid 20, språkrör vid 28 och utbildningsminister vid 30.

Nu lämnar han, ofrivilligt den här gången, politiken för andra gången. Nu för att utöva sitt yrke som folkhögskolelärare och för att få mer tid för familjen.

Isabella Lövin har nästan lika usla förtroendesiffror som Gustav Fridolin. 55 procent av väljarna saknar helt förtroende för henne. 17 procent har stort eller mycket stort förtroende för henne.

Miljöpartiet räddades kvar i riksdagen tack vare taktikröster. På egna meriter hade det tvingats lämna parlamentet.

Om nästa val inte ska bli ytterligare en nära döden-upplevelse för de gröna måste de sätta fart redan nu. Klockan är, på den punkten, redan fem i tolv.

Det spekuleras redan vilt om vilka som blir Fridolins, och eventuellt också Lövins, efterträdare. Isabella Lövin har dock meddelat att hon kandiderar för en ny period.

De två starkaste kandidaterna, om båda språkrören skulle lämna, förefaller vara Alice Bah Kuhnke, i dag kulturminister, och Per Bolund, i dag finansmarknadsminister.

Bah Kuhnke gick med i Miljöpartiet när hon blev minister och har alltså ingen lång politisk erfarenhet. Bolund har representerat Miljöpartiet sedan 2003, både som politisk tjänsteman, riksdagsledamot, fullmäktigeledamot och statsråd.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE