Skäggige Lennart låtsas då och då tala arabiska

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Nyligen visade Sveriges Television ett ytterst egendomligt reportage som skulle ”ge en bild bortom schablonbilden” av blivande muslimska terrorister och självmordsbombare i Sverige.

Huvudperson var en göteborgare som heter Lennart. Han är en uppenbar knäppgök och blandar sin göteborgska med en sorts påhittad ”brytning” och han låtsas då och då tala arabiska, har försökt anlägga skägg och har underliga kläder på sig. Sin fru har han draperat i heltäckande slöjor, om islam vet han inte så mycket. Sämre representant för politisk islamistisk aktivism får man leta efter.

Men det intressanta med knäppgök Lennart är att han är före detta nazist, dömd för misshandel av svartskalle bland annat. Då han var nazist kunde han aldrig misstänkas för terrorism. I dag får han finna sig i att såväl svenska som utländska säkerhetsstyrkor stormar hans hem och pressen tillvitar honom ”kopplingar till al-Qaida”.

Den 10 mars häktades tre nazister i Stockholm för grovt vapenbrott och förberedelse till grov skadegörelse. De riskerar kanske fyra års fängelse.

Hade det varit knäppgök Lennart och hans mer eller mindre muslimska kamrater i Göteborg, hade de häktats för terroristbrott och riskerat tio års fängelse.

Nyligen dömdes två nazistiska aktivister till fem respektive sex års fängelse för mordförsök på en kurdisk man.

Hade det varit Lennart och hans mer eller mindre muslimska kamrater i Göteborg, hade de dömts till tio respektive tolv års fängelse. Terroristlagstiftningen fungerar nämligen så, att den uppgraderar de vanliga våldsbrotten. Skillnaden mellan vanligt mord och terroristiskt mord, liksom skillnaden längst ner på skalan, mellan vanlig grov skadegörelse (böter) och terroristisk grov skadegörelse (två års fängelse) är alltså politisk.

Nazisterna har som uttalat mål att med väpnad terror som medel omkullkasta det demokratiska statsskicket. När de mördar eller försöker mörda, eller misshandlar utlänningar sker det i ett uttalat terroristiskt syfte att, med terroristlagstiftningens formuleringar, ”injaga fruktan hos en befolkningsgrupp/.../ eller allvarligt destabilisera eller förstöra grundläggande politiska, konstitutionella, ekonomiska eller sociala strukturer i en stat”. Sett med juristögon borde saken vara klar som korvspad. Nazisterna är enligt sitt eget politiska program som klippta och skurna för terroristlagstiftningen.

Men eftersom de, onekligen, är vita och definitivt inte muslimer så står de över lagen. De kan inte ens misstänkas för brottet olaga penninginsamling, som är ett av våra nya terroristbrott. Det betyder att man samlar in pengar till någon som Säpo ogillar, såvida det inte rör sig om en nazistisk terror-organisation.

Sedan någon tid tillbaka sitter två svenskar häktade för just detta terroristbrott. De sägs ha skickat pengar till en organisation i Somalia som heter al-Shabaab och åklagaren Rune Jacobsson säger att det räcker för att få dem fällda som terrorister.

Jag måste erkänna att jag inte vet så mycket om al-Shabaab, utom att det är en organisation som tydligen gör motstånd mot den etiopiska och USA-stödda ockupationen av Somalia. Och att den inte är listad bland världens terrororganisationer.

Det senare är dock inget problem, enligt Malena Rembe som presenteras som chefsanalytiker för Säpos kontraterrorism-enhet i Svenska Dagbladet (28 mars); ”Vi vet att de använder terror i sina metoder. Det är det viktiga.”

Hur Säpo vet det, eller hur de vet att de två misstänkta skickat pengar just till al-Shabaab och med syfte att stödja terrorism i stället för laglig motståndskamp kan chefsanalytiker Rembe ”inte gå in på med hänsyn till förundersökningens sekretess”. Visst, naturligtvis.

Detta mystiska brott, insamling av pengar till av Säpo icke godkänd motståndsrörelse, är det hittills enda terroristbrott som svenskar har dömts för. Två män fick 5-6 års fängelse år 2004. Ett tungt led i bevisningen mot dem var ett påhittat ”avslöjande” i SVT:s Aktuellt.

Tillbaks till knäppgök Lennart. Så länge han var nazist kunde han inte misstänkas för terroristbrott, allra minst olämplig penninginsamling. Efter att ha konverterat till islam hade han dock kvalificerat sig och riskerade i fortsättningen dubbelt så långa straff för våldsbrott eller vapenbrott. Om han ångrar sig och lämnar sin nya tro och återgår till enbart nazism är han dock på trygg mark igen.

Nazisterna som vill vara terrorister i lagens mening slipper undan för att de är vita. Påstådda eller verkliga muslimer som samlar in pengar till organisation som ogillas av ”analytiker” på Säpo kan dömas dubbelt så hårt som nazister döms för mord. Kan en raslagstiftning bli klarare än så?

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN