SD:s väljare: Nedgången är bara tillfällig

KOLUMNISTER

Självförtroendet är på topp bland Jimmie Åkessons väljare.

Mer än tre av fyra tror att nergången i opinionssiffrorna är tillfällig.

I dag gästade Sverigedemokraternas partiledare Aftonbladets morgon-tv. Han frågades ut i intervjuserien ”Morgongästen”.

Samtidigt visar Aftonbladet/Inizios väljarbarometer att stödet för Sverigedemokraterna minskar långsamt. Från en topp i december och januari då partiet låg på 22,2 procent. Till 18,9 procent i den senaste mätningen.

De flesta tror på ökning

Men det har inte rubbat Sverigedemokraternas självförtroende. Enligt en ny opinionsmätning från Aftonbladet/Inizio tror 77 procent av SD:s väljare att nedgången är tillfällig.

Bara elva procent tror att det inte är tillfällig. Resten vet inte vad de ska tro.

Ännu större är tuppkammen när det gäller resultatet i nästa val. Hela 97 procent tror att fler kommer att rösta på Sverigedemokraterna i riksdagsvalet 2018 än de 12,9 procent som gjorde det i förra valet, för knappt två år sedan.

Den absoluta majoriteteten, 77 procent, tror att partiet kommer att öka mycket. 22 procent är mer modesta, de tror att SD-stödet kommer öka något.

Väljarna sviker Åkesson i en fråga

Men i en tredje fråga har partiledningen inte alls sina väljare med sig. Jimmie Åkesson har flera gånger krävt en ny folkomröstning om EU-medlemskapet.

Hans tycker att Sverige bör lämna den Europeiska unionen. Men en knapp majoritet, 51 procent, av SD:s väljare vill inte ha någon ny folkomröstning.

Bara en tredjedel, 35 procent, är på partiledarens linje. De vill ha en ny folkomröstning efter drygt 21 år som EU-medlem. Resten vet inte vad de tycker.

Det är ovanligt att SD:s väljare har en annan uppfattning än partiledningen. De brukar lojalt ställa upp bakom Åkesson och hans närmaste.Jimmie Åkesson är idag riksdagens till tjänsteåren äldste partiledare.

I år firar han 11-årsjubileum som SD:s ordförande. Näst äldst på posten är Liberalernas Jan Björklund. Han har lett Liberalerna sedan 2007.

ARTIKELN HANDLAR OM