Mejla

Lena Mellin

”Hon är inte bara stollig – hon är rasist”

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

Man kan tyvärr inte avfärda Anna Hagwall enbart med att hon är stollig.

För hon är en rasist som sitter i riksdagen.

Anna Hagwall (SD).
Anna Hagwall (SD).

Den här veckan avslutas allmänna motionstiden i riksdagen, den period på året då riksdagsledamöterna för lägga vilka förslag de vill. Resten av tiden begränsas de till att reagera på förslag som regeringen presenterat.

Anna Hagwall, som blev riksdagsledamot för Sverigedemokraterna efter järnrörskandalen då hon ersatte Erik Almqvist, har utnyttjat tillfället till att motionera om att slopa presstödet. Det är en åsikt man kan dela eller inte. Men det är inte det som är det intressanta i sammanhanget utan Hagwalls motivering.

Hon vill slopa presstödet för att minska familjen Bonniers makt.

– Ingen familj, etnisk grupp eller företag ska tillåtas kontrollera direkt/indirekt mer än fem procent av media.

Förutom rena missuppfattningar, som att 80 procent av de svenska medierna kontrolleras av en och samma ägare, är Anna Hagwalls åsikter inte bara stolliga. De är uttalat rasistiska.

En ledamot av Sveriges riksdag anser att ”etniska grupper” inte ska få äga mer än högst fem procent av medierna. Eftersom inga etniska grupper äger media i Sverige är påståendet en obegriplighet såvitt Hagwall inte syftar på att Bonnierföretagen ägs av familjen Bonnier som har judisk bakgrund.

Det är här Anna Hagwall spårar ur från allmän stollighet till uttalad rasism. Målet för hennes förslag att slopa presstödet är att skada familjen Bonnier som aldrig gjort någon hemlighet av sina judiska rötter. Det är vämjeligt.

Att Bonnierkoncernen inte äger några dagstidningar som uppbär driftsstöd har inget med saken att göra i Hagwalls förvirrade hjärna. Men det är kanske bara följdriktigt. Fakta har sällan någon högre status i Sverigedemokraternas propaganda.

Hagwall hutas nu åt av SD:s gruppledare i riksdagen, Mattias Karlsson.

– Detta kommer att få konsekvenser för hennes framtida verksamhet inom partiet och i riksdagsarbetet, säger han i ett pressmeddelande.

På senare tid har Sverigedemokraterna börjat ändra sin retorik. De som ska klämmas åt är inte de som är födda utomlands utan de som inte sköter sig. I den nya världen passar Anna Hagwalls rasistiska riksdagsmotion inte in. Trots att hon varit partiets andre vice ordförande.

Av: Lena Mellin

Publicerad:

LÄS VIDARE