Mejla

Oisín Cantwell

Säpo talar med små bokstäver i en skränig samtid

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Säkerhetspolisen bjöd i dag in till sin årliga presstillställning för att berätta vilka hot som finns i och mot nationen.

Generaldirektör Klas Friberg var påtagligt avspänd och avslöjade tillräckligt mycket om påverkansoperationer, terrorister och hot för att hålla journalisterna nöjda.

Spionchefen och hans stab av seniora analytiker och avdelningschefer höll sina anföranden i den stora aulan i högkvarteret i Solna, varefter murvlarna smattrade iväg frågebatteriet.

Dagens Nyheter ville veta om ryssarna förbereder militär attack, TT trasslade in sig i ett krångligt resonemang om eventuell FN-tribunal i Syrien och Expressen efterlyste kommentar till morgonens stora nyhet, att en för detta polischef häktats som misstänkt hallick.

Det sistnämnda ämnet upplevdes möjligen som en smula besvärande, men spionchefen är rutinerad och har tvingats genomlida betydligt värre pinsamheter än så.

Minns bara då Säpo upphetsat berättade att ett terrordåd avvärjts i Göteborg. Några dagar senare ändrades rubriceringen under harklingar till mordförsök på Lars Vilks och när domstolarna sagt sitt återstod endast böter för innehav av knivar.

Eller härom året, då säkerhetspolisen kallade till presskonferens och skrämde slag på nationen med att höja hotbildsnivån alltmedan den jagade terroristen på Facebook checkade in på Ica i Boliden, ännu lyckligt ovetande om rikslarm och krigsrubriker.

I dag slapp Friberg sådant elände. Tvärtom, Säpo har de senaste veckorna haft framgångar i form av fällande dom för förberedelse till terrorbrott och ett par misstänkta agenter gripna.

Hur ser då hotbilden mot Sverige ut?

Det visade sig att den är bredare och ser annorlunda ut än för bara några år sedan. Världen kryllar i vanlig ordning av lömska typer som vill oss illa, men de blir mer och mer raffinerade.

Ryssarna ägnar sig åt påverkansoperationer, strategiska uppköp och elektroniska angrepp, kineserna gör mer och mer anspråk på att vara en supermakt och Iran spionerar.

Det ökade hotet ställer ökade krav, men tyvärr brister säkerhetsskyddet hos såväl företag och myndigheter.

Och så har vi extremismen. Det största hotet för attentat bedöms komma från islamistiska terrorister. Säkerhetspolisen säger sig ha en god bild av hur många svenska medborgare som befinner sig i Syrien och samarbetar med kommuner inför eventuellt återvändande.

Samtidigt växer högerextremismen. Sverige har en främlingsfientlig och radikalnationalistisk idéströmning som brer ut sig och vit-maktmiljön och lösare främlingsfientliga grupper närmar sig varandra.

Den autonoma rörelsen håller sig förhållandevis lugn, men alla larm om klimat, kött och flyg kan mycket väl trigga den.

– Ord är viktiga och vi har alla ett ansvar för att inte höja tonläget ytterligare, sa analytikern Ahn-Za Hagström, som talade hon direkt till vissa twittrande riksdagsledamöter och övertända ledarskribenter.

Hotbild efter hotbild passerade revy och generaldirektör Friberg, en polistjänsteman som har gått den långa vägen, såg mer och mer ut att trivas.

Och undra på det. Budget och verksamhet växer. Myndigheten får, understött av ett närmast enigt kommentariat, de flesta av de nya paragrafer den pekar på. Terrorlagar, signalspaning, nya regler om signalspaning.

Det går bra nu, som Petter rappade.

Vad får vi för pengarna? Sverige har inte världens bästa säkerhetspolis. Men den är långt ifrån den sämsta. Såvitt jag kan bedöma bedriver Säpo en välfungerande verksamhet.

Dessutom är det en myndighet vars högsta chefer i en systemkollapsskränande samtid talar med nyktra och små bokstäver. Jag tror att det är viktigt.

Publisert:

LÄS VIDARE