Mejla

Oisín Cantwell

För första gången prövas om sexköp kan vara våldtäkt

Publicerad:
OBS! Bilden är arrangerad.
Foto: COLOURBOX
OBS! Bilden är arrangerad.

Ett unikt och principiellt viktigt åtal väcktes i Uppsala i dag.

För första gången prövas om sexköp där kvinnan är offer för människohandel i själva verket är våldtäkt.

Den 1 juli i fjol trädde den så kallade samtyckeslagen i kraft. Den bygger på frivillighet.

Ett antal domar som grundar sig på den nya paragrafen har fallit, men det som nu ska prövas är ett pilotfall.

Kammaråklagare Anneli Tirud Wallin har åtalat ett antal personer i en traffickinghärva som har rullats upp.

I det här fallet handlar det om en ung kvinna från Rumänien som lurades till Sverige, där hon dagligen och under ett par veckors tid mot betalning utförde sexuella tjänster i lägenheter i Stockholm och Uppsala. Förtjänsten uppgick enligt åtalet till 164 000 kronor, pengar som tillföll hennes hallickar.

Nappade på annons

Så långt är detta bara ännu en av alla dessa berättelser om skrupelfria män och människohandel och en fattig flicka som misshandlats, hotats och skrämts till att göra saker hon inte vill.

Det unika är att en av torskarna åtalas för två våldtäkter. Kvinnans tjänster erbjöds i annonser på olika sexsajter, vilket mannen nappade på.

Att jag slår fast att mannen köpte sex trots att fällande dom ännu inte föreligger må framstå som pressetiskt tveksamt. Men han erkänner att han har gjort det, ett erkännande som stöds av att han filmades av spanare då han kom till lägenheten samt av god teknisk bevisning.

Våldtäkt nekar han dock till.

Riskerar fängelse

Åklagaren menar att han insåg att kvinnan var offer för människohandel och således inte sålde sig frivilligt. Hon kunde inte svenska och omständigheterna i övrigt var sådana att han måste ha begripit. En tömning av mannens mobil och dator har gett ytterligare indicier. Han har även recenserat hennes förtjänster på en sexsajt.

Fallet må vara det första i sitt slag, men den nya lagens förarbeten nämner uttryckligen människohandel som ett exempel på då en person kan ha blivit våldtagen. Åklagaren har med andra ord inte gett sig in i straffrättslig dimma.

Om mannen fälls kommer han att dömas till minst två års fängelse. Att jämföras med de dagsböter som sexköp normalt leder till.

Men åklagaren har garderat sig i ett alternativt yrkande. Oaktsam våldtäkt, som även det är en ny paragraf. Om han i stället fälls för det brottet döms han minst ett års fängelse.

För att nå framgång måste dock Tirud Wallin dessutom få de två män som åtalas för människohandel fällda. Faller människohandeln så faller våldtäkten.

Samtyckeslagen är kontroversiell. Kloka juridiska invändningar har rests. Men de flesta är rimligen överens om att en kvinna som har tvingats in i trafficking inte säljer sig frivilligt.

Den fria viljan har aldrig varit ett av slaveriets mer utmärkande drag.

Av: Oisín Cantwell

Publicerad:

LÄS VIDARE