En ny lag mot hämndporr behövs

1 av 2 | Foto: Den unge mannen som utan tillstånd lade ut en film där han hade sex med sin före detta flickvän på två porrsajter väckte en lika stor som berättigad uppståndelse då Göta hovrätt snurrade till det fullständigt. Nu slår Högsta domstolen fast att mannen har gjort sig skyldig till förtal.
KOLUMNISTER

Att högsta domstolen i dag har markerat mot hämndporr är bra.

Icke desto mindre behövs ny lagstiftning inom området.

Foto: Oisín Cantwell.

Historien om den unge mannen som utan tillstånd lade ut en film där han hade sex med sin före detta flickvän på två porrsajter väckte en lika stor som berättigad uppståndelse då Göta hovrätt snurrade till det fullständigt.

Domstolen ansåg att det numera var socialt accepterat i vida kretsar att var öppen och utåtriktad med sina sexuella vanor och sänkte skadeståndet från tingsrättens 130 000 kronor till 25 000.

Som om frispråkigt prat om sex är samma sak som att mot sin vilja få sitt samlag uthängt för en hel värld.

Högsta domstolen sätter ner foten, skriver att brottet utgör "en allvarlig kränkning" och höjer skadeståndet till 76 000 kronor.

Vissa anser nog att straffet borde ha svidit mer. Men tingsrättens nivå var högre än normalbeloppet för våldtäkt, som är 100 000.

Det går att ha åsikter om att domskälen i detta principiellt viktiga mål - att få sina privata sexbilder spridda mot sin vilja blir dystert nog bara vanligare och vanligare - inte är mer utförliga och reflekterande än vad de är.

Det är hur som helst glädjande att hovrättens dumheter har underkänts.

Den som tror att rättsväsendet nu en gång för alla har förklarat att hämndporr är olagligt är dessvärre optimistisk i överkant. Det saknas nämligen tydliga paragrafer.

Hämndporr kan vara allt möjligt. Rörliga bilder eller stillbilder. Smygtaget eller frivilligt. Det kan vara stulna bilder. Det kan spridas på nätet eller på annat sätt. Och så vidare.

Brotten hamnar under olika lagar. Det kan, som i det nu aktuella ärendet, röra sig om förtal. Andra fall kan hamna under upphovsrättslagen. Eller personuppgiftslagen.

Högsta domstolen slår fast att mannen har gjort sig skyldig till förtal för att såväl inspelning som publicering skedde utan den unga kvinnans vetskap och att mannen genom att lägga ut filmerna skapat ett felaktigt intryck av att hon ville att de skulle göras tillgängliga för andra.

Hur hade juristerna resonerat om filmerna spelats in med hennes vetskap? Eller om hon i något annat sammanhang sagt ja till att bilder spridits?   

Det råder en juridisk röra som skapar problem. Det finns risker för godtycke. Det är oklart för den utsatte vad som gäller. Ett beteende som de flesta av oss anser vara oacceptabelt kan i värsta fall hamna mellan paragrafer och den skyldige går fri.

Vissa länder har lagstiftat mot hämndporr. Andra är på god väg att göra det. Brottets karaktär av sexuell kränkning har därmed fått tyngd.

I Sverige förs liknande diskussioner. Det är bra, även om det inte går att hävda att lagstiftaren gett ämnet den prioritet det borde ha.

En ny lag behövs. Den drabbade behöver ett starkare skydd. Nakenbilder som läggs ut kan få livslånga konsekvenser.

Sätt fart, politiker.

ARTIKELN HANDLAR OM