Lena Mellin

Malmös starke man vill stoppa invandrarna

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KOLUMNISTER

Reepalu (s) vill gå längre än Ian & Bert

Verkligheten har kommit i fatt Ian och Bert. Ny demokrati gick aldrig så långt att de ville förhindra invandrare från att bo på vissa ställen.

Men det vill socialdemokraterna i Malmö.

hit - men inte längre Bakom Malmös kommunalråd Ilmar Reepalu sträcker sig bron över Öresund. Men några fler invandrare vill Reepalu inte ha till sin stad. I alla fall inte invandrare som måste leva på bidrag.
hit - men inte längre Bakom Malmös kommunalråd Ilmar Reepalu sträcker sig bron över Öresund. Men några fler invandrare vill Reepalu inte ha till sin stad. I alla fall inte invandrare som måste leva på bidrag.

Många har förvånats över att Sverige till skillnad från både Norge och Danmark inte har något främlingsfientligt parti i riksdagen.

Möjligen beror det på att de etablerade partierna i allt högre grad fångar upp de invandrarfientliga strömningarna genom olika förslag.

Inga bidrag

Exempelvis gjorde folkpartiet ett kanonval 2002 efter att ha krävt att man ska kunna tala svenska för att bli svensk medborgare. Idén var visserligen stulen från moderaterna men de lanserade den aldrig särskilt högljutt.

Nu är det dags för socialdemokraterna. I Malmö har kommunens starke man och ordföranden i Kommunförbundet Ilmar Reepalu föreslagit en "kraftig begränsning av nyanlända invandrare med introduktionsersättning" under fem år.

Reepalu vill att de invandrare och flyktingar som flyttar till Malmö under de kommande fem åren ska kunna försörja sig själva. De som uppbär så kallad introduktionsersättning eller får bidrag för att bo utanför flyktingförläggningarna får bosätta sig någon annanstans.

Ett liknande förslag lanserades för ett år sedan av främlingsfientliga Sverigedemokraterna i Malmö. Men då röstades det ner med buller och bång. Nu stöder moderaterna s-förslaget.

Det är lätt att förstå Ilmar Reepalu. Med eget boende-bidrag och introduktionsersättning strömmar invandrare och flyktingar till det redan invandrartäta Malmö. Trångboddheten i förorter som Rosengård är enorm när nyanlända flyttar in hos bekanta och släktingar. Skolorna bågnar av elever som kommunen aldrig haft en chans att planera för.

Men det visar också hur debatten svängt.

För inte alls länge sedan hade det varit omöjligt för ett stort och etablerat parti att lägga fram förslag av den kalibern.

Ian - en riktig mespropp

Det är 13 år sedan Ian Wachtmeister och Bert Karlsson grundade ny demokrati. Mycket tack vare ifrågasättandet av den dåvarande invandringspolitiken lyckades det sju månader gamla partiet samma höst få in hela 22 ledamöter i riksdagen.

Men ny demokratis partiprogram var en västanfläkt jämfört med dagens politiska krav. Ny demokrati ville samordna u-hjälp, invandring och internationella miljöinsatser. De ansåg att lån och snabba, tillfälliga arbetstillstånd skulle ersätta bidrag.

Så släng er i väggen, Ian och Bert. I dag skulle ni betraktas som ett par riktiga mesproppar.

Reepalus förslag inte bara dåligt

Lena Mellin

Publisert:

Aftonbladet

/

Kolumnister

/

Lena Mellin

ÄMNEN I ARTIKELN

Lena Mellin