Mejla

Peter Kadhammar

Nätparasiten skimmar pengar i frihetens namn

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KOLUMNISTER

Peter Sunde tillhörde ­piratligan som i hovrätten dömdes till fängelse och att betala astronomiska belopp i skadestånd till film- och ­musikindustrin.

46 miljoner kronor ska Sunde och hans kumpaner punga ut med, en senkommen räkning för att de tillhandahöll sajten Pirate Bay, då världens största plats för olaglig fildelning. De som skapade musiken och filmerna fick inte ett korvöre men i domstolen kom det fram uppgifter som tydde på att Sunde & kompani tjänade grova pengar på brottsligheten, eller åtminstone hoppades att göra det.

Nu har Sunde skapat en ­betaltjänst där man kan sätta­ in pengar på ett konto­ för ­vidarebefordran till saker­ man tycker om. Flattr ­heter företaget. Tryck på en knapp om du gillar denna kolumn och bestäm hur mycket du vill betala. Det förutsätter förstås att också jag knyter mig till Flattr.

Det låter fint. Det fria ­internet, frivillighet och så vidare.

Av Flattrs hemsida framgår dock att företaget skimmar tio procent av alla pengar som kommer in, ”en avgift för att hålla Flattrsystemet flytande”.

Det är annat ljud i skällan­ när Sunde inte försöker ­parasitera på andras kreativitet utan vill skapa något eget. Nu säger han att det krävs ­intäkter för att hålla en verksamhet i gång.

Någon sådan förståelse­ ­visade inte Pirate Bay när film- och musikföretag ­hörde av sig om olaglig fildelning. Då var svaret – hä hä hä, hö hö hö!

Pengarna är så viktiga att de tio procenten nämns i tredje meningen på Flattrs fråga/svar-avdelning. Jag är inte förvånad. Nu skapas vår tids Rockefeller, Vanderbilt och Wallenberg. De bygger sina­ förmögenheter i en storm av honnörsord om frihet för kultur och information. Men få av de nya storföretagarna tackar nej till miljonerna som rullar in.

Girighet är girighet oavsett om den visar sig i stormhatt och cigarr eller i munktröja och gymnastikskor.

Om Flattr mot förmodan blir en framgång kan Sunde kamma hem en vacker slant. Han kanske får råd att betala sina skulder.

Peter Sunde säger att han ägnar det mesta av sin tid åt att hålla föredrag och delta i politiska diskussioner. Det låter behagligt. Vi får väl utgå från att han inte protesterar om någon snor Flattrs namn, affärsidé och tekniska lösningar.

Av: 

Peter Kadhammar

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Peter Kadhammar