Högstadiet – tre år av saker som inte hände

KOLUMNISTER

De flesta av oss har varit där och i går var det dags igen.

Jag återsåg högstadiet och har knappt hämtat mig.

I går tog jag inte min 13-åring i handen men jag följde med henne till upp­ropet i nya skolan.

Ny klass. Nya korridorer. Ny klassföreståndare. Nya skåp. En fladdrig känsla av att allt kan hända under de tre år som väntar.

Själv slungades jag tillbaka till 1984.

Minns det gröna skåpet där jag låste in min Salomon­ryggsäck innan jag rättade till glasögonen med vita plast­bågar och letade mig fram till klassrummet för 7E.

Jag kände ingen eftersom jag var ny i stan och det tog flera veckor innan jag förstod att de svarta fläckarna i taket var snus som killarna kastat.

Det blev tre år av saker som inte hände.

Det var åren när jag inte blev mobbad men heller inte mobbade någon. Åren när jag inte hade särskilt bra men heller inte särskilt dåliga betyg. Åren när vakten utanför diskot ”Movies” sa ”Utgång är lika med hemgång” och vi dansade till U2:s ”Sunday bloody sunday”.

En låt som är omöjlig att dansa till men vi slängde våra collegetröjor i en hög i mitten av en ring och dansade i alla fall.

Det var åren när jag inte fick till rätt ljusblå tvätt på mina Levi’s fast jag blekte i klorin flera gånger och åren när jag inte blev ihop med den blonde killen med fyrkantig haka som gick klassen över mig.

I dag kan jag tycka det är imponerande att han så konsekvent lyckades med att inte se mig under två års tid, inte minst med tanke på mina distinkta glasögon.

Det var åren när jag inte blev bra på handboll och åren när George Michael i Wham inte var bög.

Det var åren man var beredd på allt och absolut inget hände, det enda jag gjorde var att baka scones. Åt scones och läste i Veckorevyn hur Mats Ronander och Sanne Salomonsen festade på Café Opera, läste intervjuer med tv-syskonen och inne­tvillingarna Staffan och Annika Dopping och så gick Foreigner upp på Tracks första­plats med ”I want to know what love is”.

Men, i går var det 22 augusti 2012 och de här tre högstadieåren kan allt hända.

Om det inte skulle göra det, så är det här receptet på scones: 3 dl mjölk, 100 gram smör, 7 – 8 dl mjöl, 4 tsk bakpulver, 1 tsk salt. Blanda. Grädda i ca 250 grader i tio minuter.

ARTIKELN HANDLAR OM