Sanna Lundell

Behandlingen bidrar till ett cyniskt Sverige

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det gränslöst oetiska i att den här tidningen gång på gång väljer att publicera bilder på doktor Åsa när hennes sambo och hans misstänkta brott omskrivs håller på att reta upp mig till van­sinne.

Doktor Åsa är sambo med en man som misstänkts för brott. Han är inte dömd ännu.

Doktor Åsa är inte misstänkt för någonting. Låt mig åter igen tydlig­göra: Hon är inte misstänkt, åtalad ­eller dömd för något brott över ­huvud taget.

Ändå står hon i fokus i den här rättsrötan. Varje gång den misstänkta mordbranden dyker upp i medierna får vi se en vimmelbild på en pälsklädd uppstajlad doktor Åsa tillsammans med sin blurrade sambo. Åsa fullt synlig. Mannen blurrad.

Det den här tidningen borde veta är att det inte krävs någon Sherlock Holmes för att ta reda på vad mannen heter eller hur han ser ut. Det är bara att googla ”doktor Åsas sambo” så får du upp all info du vill ha på några enkla klick. Anonymiteten kan därmed absolut inte anses vara skyddad med en blurrad bild.

Och vari ligger värnandet om doktor Åsas integritet. Hennes familjs integritet. Den lilla dotterns integritet.

Vari består allmänintresset i att den misstänkte mannen är sambo med doktor Åsa? Varför kopplas doktor Åsas namn och bild ihop med det här misstänkta brottet över huvud taget? Som om att de begått brottet tillsammans.

Runt 20 artiklar har skrivits och publicerats om den misstänkta mordbranden sedan i mars. I varenda en av dem nämns doktor Åsa med namn och oftast med bild.

Det är ett grovt övergrepp vill jag hävda. En terror som få av oss kan relatera till och kanske just därför ­låter gå obemärkt förbi. Men alla som blivit utsatta för ett drev vet vad det innebär i form av psykisk tortyr, stress, ångest, en känsla av att vara dömd på förhand.

Sen kan man ju alltid tycka att hon får skylla sig själv eftersom hon ställde upp på att låta sig intervjuas bara några dagar efter att sambon häktades för första gången. Men det är inget hållbart argument för att överträda de pressetiska reglerna.

Medias behandling av det här ­caset bidrar till ett cyniskt Sverige som dömer på förhand. Sambon, men framför allt doktor Åsa, som ju de facto ­inte är åtalad för ett skit, är dömd för lång tid framöver.

Skammen. Det fullkomligt raserade varumärket. Trovärdigheten som läkare. Den mediala bilden av henne.

Hon är doppad i tjära och rullad i fjädrar många gånger om utan att ha begått något brott.

Himmel

Loreen. Euphoria. Den värdigaste vinnaren någonsin i Eurovision. Hon är inte bara vansinnigt begåvad, hon har ett hjärta också och kunde inte låta bli att på kritisera diktaturen i Azerbajdzjan.

Helvete

Att Hammarby fotboll om två veckor ska ha ”gallring” bland sexåringarna som då får veta om de är bra nog för klubbens elitlag. Så osportsligt, så dumt, så vilseledande. De som utvecklas och växer sent får känslan av att vara värdelösa och klubben missar talanger. Idiotiskt.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN