Mejla

Sanna Lundell

Imamer går inte att jämföra med präster

KOLUMNISTER

Det har blivit ett sabla liv efter ”Uppdrag gransknings” program

i SVT om muslimska ledare i Sverige.

De som inför dold kamera uppmanar kvinnor till underkastelse när de berättar att det är tillåtet med månggifte, att man inte har rätt att neka sin man sex och att det är helt i sin ordning att ta ­lite stryk av sin man.

Och det är helt rätt. Det ska bli ett sabla liv efter ett sådant ­här ­reportage. Det är naturligtvis helt igenom fel på alla sätt och vis att uppmana en kvinna att acceptera övergrepp och patriarkala strukturer. Samtidigt kan jag inte ­låta bli att känna att islamo­fobin får en onödigt stor gödnings­effekt av ­”Uppdrag gransknings” slutsatser.

Att många som ser det här programmet suckande utbrister ett ”vad var det jag sa”, och återgår till tanken om att islam är en kvinno­föraktande religion som tillåter våld och månggifte och allmän ­djävulskap mot kvinnor.

Hoppas därför att alla som såg det här programmet förstår att ­imamer på intet sätt går att jämföra med ­präster. Att vara imam är inget betalt yrke och deras enda uppgifter är att leda bön och att kunna tolka ­Koranen, inte stödja, vägleda eller själavårda på samma sätt som ­kyrkans präster.

Hoppas också att folk får reda på att de imamer som verkar i Sverige i många fall har stora brister i utbildning, är inlånade från utlandet, och inte kan sägas vara representativa för vad muslimer generellt tror på.

Programmet och komplexiteten ­ i de här religiösa frågorna får mig att tänka på ett religionsarbete som jag gjorde i gymnasiet.

Jag intervjuade fem företrädare för olika religioner i Stockholm om deras inställning till abort. Jag ställde ­frågor om exakt när ett liv blir till. Om abort var att likställa med mord. Om religionen under några omständigheter, till exempel om graviditeten hotade kvinnans liv, om hon blivit våldtagen, eller om fostret var skadat, tillät en abort.

Samtliga religiösa företrädare svarade att abort inte under några omständigheter var tillåtet. Även den svenskkyrkliga prästen höll med. Liv blir till i befruktningsögonblicket och vi har ingen rätt att utsläcka det. Att ta en annan människas liv är den största synden enligt den kristna ­läran, fick jag veta av prästen.

Det här var före kyrkan skildes från staten.

Tre veckor tidigare hade jag själv ­genomgått min första abort. 17 år gammal likställdes jag med en ­mördare, en synderska av det värsta slaget.

Är jag fortfarande kristen? Svar ja. Har jag gjort abort igen? Ja. Tro är så mycket mer än det som står i skrifterna.

Himmel

Grand Mosque i Abu Dhabi.

De muslimer som kraftfullt tar avstånd från de värderingar som de granskade imamerna givit uttryck för och ger oss en chans att­ ­förstå islam till fullo.

Helvete

Slit dina jeans själv!

Nu tycker jag att vi tar och bojkottar sandblästrade jeans en gång för alla. Inte okej att strutta runt på stan med färdigslitna jeans på ­bekostnad av att kraftigt ­underbetalda asiatiska ­textilarbetare får stenlunga och dör.

Av: 

Sanna Lundell

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Sanna Lundell