Mejla

Lena Mellin

Löfven har tur - ekonomin går som tåget hela valåret

Publicerad:
Uppdaterad:

Vilken flax, Stefan Löfven!
Valåret 2018 är det sista då ekonomin går riktigt bra, sedan viker den ner igen. Det visar regeringens egna prognoser.

Finansminister Magdalena Anderssons (S) senaste ekonomiska prognos visar att valåret 2018 blir det sista innan ekonomin viker ner igen.

Det gynnar den sittande regeringen. Det är sällan som regeringar blir bortröstade under högkonjunkturer.

Men nästa år ser det alltså genast sämre ut. I år väntas BNP, värdet av landets samlade produktion, öka med 2,8 procent. Nästa år tror regeringens egna experter att ökningen blir måttliga 2,2 procent för att året därpå bli ännu sämre.

Likadant ser det ut när det gäller offentliga investeringar, alltså satsningar som görs av kommuner, landsting och av staten. I år beräknas ökningen bli 1,4 procent för att nästa år bli beskedliga 0,8 procent.

Arbetslösheten tror ekonomerna på regeringskansliet däremot kommer att minska till 6,1 procent i år och sedan ligga kvar på samma nivå under de närmaste två följande åren. Det kan vara en väl optimistisk spådom.

Men sammanfattningsvis ser sötebrödsdagarna alltså ut att vara slut för den här gången. Även om regeringens huvudscenario är att konjunkturnedgången, i alla fall inledningsvis, ser ut att bli ganska beskedlig.

Samtidigt varnar Magdalena Andersson och hennes tjänstemän för att det kan bli mycket värre än de tror.

– Riskerna för att utvecklingen ska bli svagare än väntat är dock stora, skriver finansministern i ett pressmeddelande.

Den största faran är risken för en kraftig inbromsning i den kinesiska ekonomin. Det skulle få stora återverkningar på världsekonomin med oanade konsekvenser för det lilla, starkt exportberoende Sverige.

Andra orosmoln är brexitförhandlingarna, hur kommer resultatet att se ut? Liksom vad president Donald Trump hittar på i USA.

I en tredje kategori ligger bostadspriserna, som fortsatt falla här hemma. Och riskerna för en finansiell oro. När arbetslösheten sjönk i USA för ett par veckor sedan, vilket borde glädja de flesta, störtdök börserna över hela världen. I stället för att glädjas ängslades finansmarknaderna för att den amerikanska inflationen skulle sätta fart.

Vi slutar som vi började. För Stefan Löfven kunde valet inte ligga bättre i tiden än 2018. Sedan viker det obönhörligen neråt - enligt regeringens egna experter.

Fem bolag som störtdök på börsen – på bara en dag 00:46

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

avLena Mellin

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM