Mejla

Lena Mellin

Förbjud nazisterna – allt annat är ett hån

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: BJÖRN LINDAHL

KOLUMNISTER

Nazisterna i Nordiska motståndsrörelsen, NMR, har två mål. De vill ha uppmärksamhet och de vill skrämmas.

I Almedalen uppnådde de båda. Med råge.

Truppen bestod av ett 40-tal personer som gapade ut det fåraktiga budskapet ”folkförrädare” så fort de fick möjlighet.

Mångfaldsparaden, som hölls för andra året i rad i Almedalen, uppges ha lockat 4 000 personer, hundra gånger så många som nazisterna. Men tåget fick inte en bråkdel av den uppmärksamhet som de våldsbejakande idioterna fick.

I opinionsmätningarna är stödet för dem så lågt att det inte går att mäta. Det gäller även andra grupperingar till höger om Sverigedemokraterna som Alternativ för Sverige och Medborgerlig samling. De är randrörelser.

En berättigad fråga är givetvis varför. Varför fick nazisterna, ett våldsbejakande, högerextremt, antisemitiskt, förintelseförnekande, militant och pyttelitet parti, mer strålkastarljus än människor som står för det motsatta.

En förklaring är media. Vi uppmärksammar det som är avvikande. Snälla och välmenande människor är inte det. De är, gudskelov, den stora massan.

På Aftonbladet har vi regeln att vi inte skriver om nazisterna bara för att de tänker demonstrera, arrangera bokbord eller bara stå någonstans. De måste störa, förstöra eller begå misstänka brott för att de ska uppmärksammas.

En annan förklaring är att det 73 år efter andra världskrigets slut är obegripligt att det finns dem som förnekar att Förintelsen ägt rum. Trots överväldigande dokumentation i form av skrifter, bilder och vittnesmål av människor som fortfarande lever. Det trotsar allt förstånd och är därmed närmast fascinerande.

Men med facit i hand har de ändå lyckats i sitt uppsåt. Att synas och sprida skräck.

Det beror bland annat på att de inte drar sig för att utöva våld. Men jag tror att den viktigaste förklaringen ändå är ofattbarheten. Att människor i ett av världens mest välmående och jämställda länder känner ett så totalt utanförskap att de går in i en sekt som förnekar historien.

De nazister som närvarade under politikerveckan i Visby var både unga och gamla, män och kvinnor. De viftade med sin tyrruna och ställde sig på led i sin svarta klädsel.

Ska man argumentera emot dem? Det går inte. Ska man förbjuda dem? Det har en domstol i Finland gjort men de rättsvårdande myndigheterna i Sverige gör uppenbarligen bedömningen att det inte går med gällande lagar.

Försök. Det är ett hån mot demokratin att de tillåts gå omkring och gapa sitt enfaldiga budskap. Eller ändra lagarna.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Av: Lena Mellin

Publicerad:

LÄS VIDARE