Mejla

Lena Mellin

Jag är inte imponerad

Alliansens löfteslista till väljarna kallas för jobbmanifestet.

Det är svårt att förstå.

De skarpa förslagen för att öka sysselsättningen är inte många.

Alliansen presenterade sitt valmanifest i ett industriområde i södra Stockholm som passerat bäst före-datum för länge sedan.

Men jobben står överst på dagordningen även i framtiden, försäkrar alliansen i sin löfteskatalog till väljarna.

Det finns ingen anledning att betvivla det. Däremot bör det påpekas att de största satsningar som de fyra partierna vill göra för jobben inte är vallöften. De är ambitioner, målsättningar.

Om inte statsfinanserna ger överskott blir det inget femte jobbskatteavdrag, ingen höjning av gränsen för statlig skatt, ingen halvering av restaurangmomsen. Trots att alliansen tror att de förslagen har störst effekt på sysselsättningen av allt det som står i valprogrammet.

Lika illa med arbetslinjen rimmar det enda uttalade löftet om sänkta skatter. Det är 7,5 miljarder som ska ge ålderspensionärer sänkt inkomstskatt nästa år.

Listan på förslag som ökar sysselsättningen och som alliansen uttryckligen lovar väljarna att genomföra är inte jätteimponerande.

Det är Inlandsinnovation, en organisation som ska stödja företagare i Norrlands inland med riskkapital. Provanställning för lärlingar. Rutavdraget blir kvar, men möjligen i nya former.

Det är löftet om att löntagare ska ha rätt att jobba kvar till 69 års ålder jämfört med 67 i dag, en utredning om skattelättnader i nystartszoner och fler undervisningstimmar i grundskolans lägre klasser.

Säkert jättebra förslag alltihop. Men sysselsättningen kommer inte att explodera när de förverkligas.

Alliansen vill också, när statsfinanserna tillåter det, sänka skatten för svenska medborgare som bor utomlands men har lön eller pension från Sverige eller ersättning från Försäkringskassan. Den är 25 procent, men ska ner.

För verksamheten i Sverige är den här skatten helt ointressant. Att den ändå platsar i alliansens valmanifest beror på att utlandssvenskarna har rösträtt och att de är starka motståndare till sink, som skatten kallas.

Men alliansen ligger väl till bland utlandssvenskarna och vill vara säkra på att de verkligen röstar i detta val som ser ut att bli mycket jämnt.

Så sent som i onsdags hade Lars Lindblad, Moderaternas gruppledare i riksdagen, valmöte i Marbella på spanska solkusten. Avslöjade han redan då att sinken ska sänkas? Man kan misstänka det.

Ett annat intressant besked i valmanifestet är att det är slut på nedskärningarna i sjuk- och arbetslöshetsförsäkringarna. Bara mindre förändringar kommer att göras under nästa mandatperiod.

Bra idéer är till för att stjälas. Och det gör alliansen oblygt. Punkt nio i valmanifestet heter ”Bekämpa brott och brottslighetens orsaker”.

Det är ett direkt plagiat av förre brittiske premiärministern Tony Blairs mest uppmärksammade kampanjer, ”Be tough on crime and the causes of crime”, sa den förre brittiske S-ledaren. Och nu även den svenske M-ledaren.

avLena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM