Mejla

Peter Kadhammar

Polisen skämtar inte – de vill att jag säger till om jag åker till förorten

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Peter Kadhammar märkte inget av faran när han var i Husby för några veckor sen.
Peter Kadhammar märkte inget av faran när han var i Husby för några veckor sen.

KOLUMNISTER

Polisen vill att journalister meddelar om de åker till förorten Husby.

När jag hörde det trodde jag att det var ett skämt. Men så får jag tag i polisinspektör Sebastian Sennerby, operativ koordinator för Järvafältet i norra Stockholm.

- Det är bra om man hör av sig till oss, säger han. Det har kastats sten mot reportrar, de har blivit hotade och tvingats lämna området.

Vi pratar inte om något slumområde i Chicago, ingen desperat förort till Paris, ingen kåkstad utanför Karachi. Vi talar om Stockholm, en av världens rikaste platser, en metropol som besökare alltid finner bedårande, en av Europas finaste städer.

Det är dags att ändra på den bilden, i alla fall inför oss själva.

Husby är också en del av huvudstaden, ”Nordens Venedig”. En stad bör inte bedömas efter sina rikaste delar utan efter de fattigaste.

- Järva är ett komplext området. Det spelar ingen roll om man är polis, ambulans eller reporter, säger polisinspektör Sennerby. Man är representant för samhället och därmed en motpart.

Han säger att SVT alltid har med sig en ”extern säkerhetsfunktion” vid uppdrag i Husby, Tensta eller Rinkeby.

- Ska man intervjua ungdomar på Husby torg är det definitivt ett riskuppdrag.

Jag var i Husby för ett par veckor sedan. Drack kaffe. Pratade med folk på torget. Jag tyckte det var lugnt.

- Ett tv-team utsattes för stenkastning för ett par tre veckor sedan, säger Sennerby. En del kan man påverka själv. Jag hade dansk tv här. De hade varit i Irak och var vana. De hanterade situationen väl.

Sennerby missförstår och tror att jag misstänker polisen för att vilja kontrollera journalisters rörelser. Så är det naturligtvis inte säger han. Men det är bra att veta vilka som rör sig i området.

- Det är inte säkert att något händer reportern. Men så kommer vi en timme senare och de kastar sten på oss. Vi följer trenderna. Ibland kokar det. En brandbil blir stenkastad. En ambulans.

Så är det alltså i Stockholm, Sveriges huvudstad och ekonomiska motor. De kriminella har tagit över vissa platser i Järvaområdet, säger Sennerby.

Om tre år ska en ny polis­station med skalskydd och extra allt stå klar i Rinkeby. Den ska täcka hela Järva. Så bra. Då kan vi känna oss trygga.

Eller också är det en upptrappning.

Av: 

Peter Kadhammar

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Husby

Peter Kadhammar