Fem saker att ta med sig från 2017

Foto: LASSE ALLARD
M-ledaren Ulf Kristersson håller jultal.
KOLUMNISTER

Året närmar sig sitt slut och det är alltså dags för en summering. Vad är det vi ska ta med oss från det politiska året 2017?

1. Partiledarbyten kan göra susen. Sedan dåvarande M-ledaren Anna Kinberg Batra i januari meddelade att hennes parti skulle börja förhandla med Sverigedemokraterna i riksdagens utskott sjönk förtroendet kraftigt för hennes parti. Det fanns ingen annan förklaring än den nya inställningen till SD.

I augusti kastade Kinberg Batra in handduken, fem veckor senare valdes Ulf Kristersson till ny Moderatledare. Genast började opinionssiffrorna klättra uppåt. Det fortsatte uppåt när Kristersson gick tillbaka till den gamla M-linjen, att inte förhandla med SD. Varken på nationell eller lokal nivå.

Statsvetarna brukar säga att partiledare bara ytterst marginellt påverkar synen på ett parti. Moderaterna är beviset för motsatsen.

Kanske något att tänka på för Liberalerna? Motvinden för partiet är stark och partiledaren har redan suttit ett decennium.

2. Det går att missa öppet mål. När Alliansen i kölvattnet av haveriet på Transportstyrelsen ville att riksdagen skulle rösta om de hade förtroende för tre ministrar tog de i för mycket. Stefan Löfven plockade bort Anders Ygeman och Anna Johansson men slogs för Peter Hultqvist – och vann.

När sanningens minut närmade sig backade Alliansen från kravet på att rösta om försvarsministern. En stark offensiv blev snabbt en förödmjukande reträtt. Svansen mellan benen, som man säger.

3. #metoo. Höstens stora samtalsämne som på sikt förhoppningsvis får omfattande konsekvenser. Inte som hittills på individnivå utan på vad vi betraktar som ett acceptabelt beteende. Och på vårt eget ansvar att ingripa.

4. Opinionssiffror kommer och går. Med vinden i ryggen blev SD-ledaren Jimmie Åkesson allt sturskare. Sverigedemokraterna skulle bli Sveriges största parti och han ville bilda regering tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna.

Men stödet för SD dalade under hösten och nu är Åkesson inte lika kaxig längre. Men det borde han ha kunnat förutspå. För om det är en sak man vet i politiken är det att opinionssiffror kommer och går.

5. Man ska passa sig i opposition. Miljöpartiet har inte återhämtat sig från krisen våren 2016, opinionssiffrorna ligger under 4-procentsspärren. Deras problem är att de i opposition var alltför kategoriska. I regeringen har det varit omöjligt att infria allt de lovade. Det är alltid bäst att lägga in en brasklapp, även för ett oppositionsparti.

Fem saker att hålla koll på i veckan

Löfven håller jultal
Eftersom Löfven fått för sig att han måste vara ute i landet håller han årets jultal på torget i Köping i dag. Det innebär att ett hundratal personer, journalister, tekniker eller Löfvens egen stab, helt onödan måste köra knappt 30 mil antingen. Är det miljövänligt? Svar nej.

Klart. Slut.
Sverigeförhandlarna Catharina Håkansson Boman och HG Wessberg lägger fram sitt slutbetänkande på onsdag. De tillsattes av regeringen Reinfeldt för att få kommunerna att bygga fler bostäder mot att staten bidrog till nya järnvägar och annan trafik. Ett jättejobb som bygger om Sverige.

Kan få sina fiskar varma.
Den brittiska premiärministern fick ok från EU att gå vidare till fas 2 i förhandlingarna med unionen om brexit på EU-toppmötet i veckan. På onsdag är det debatt i parlamentet och då kan hon få sina fiskar varma. Hon har lovat betala 400 - 450 miljarder för att kapa banden.

Läggs ner
FN-tribunalen i Haag för krigsbrott i forna Jugoslavien avslutar sitt arbete på torsdag med en ceremoni. Ett av Europas senaste krig kan därmed läggas till handlingarna, 22 år efter stilleståndet. En av de sist dömda svar Slobodan Praljak som tömde en giftbägare, och dog, när han fick domen uppläst för sig.

Håller också jultal
På juldagen håller som sig bör kung Carl Gustaf jultal i SVT. Den stora frågan är vad han kommer att säga om #metoo. Två dagar tidigare firade kungen, och förmodligen även resten av kungafamiljen, drottning Silvias 74-årsdag, bland annat med konsert i Drottningholms slottsteater.

Veckans citat

”Dessutom ser vi till att kasta ut skurkarna ur pensionssystemet”.
Annika Strandhäll, socialminister om den nya pensionsuppgörelsen

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

ARTIKELN HANDLAR OM