Elisabet Höglund

Öppet brev till mannen som vill att jag ska dö

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

UPPREPADE HOTMEJL. ”Snälla tyna bort någon gång då, din gaggiga jävla kärring!”, har det stått i ett av mejlen till Elisabet Höglund.
UPPREPADE HOTMEJL. ”Snälla tyna bort någon gång då, din gaggiga jävla kärring!”, har det stått i ett av mejlen till Elisabet Höglund.

Jag vet inte om du heter J­esper Engström, men du kallar dig så i din e-postadress. Därför väljer jag att tilltala dig med detta namn i mitt öppna brev till dig. Jag har ingen aning om vem du är. Jag har aldrig träffat dig. Jag vet inte var du bor, hur du ser ut eller vad du sysslar med. Jag vet inte om du har någon mor, syster eller hustru som behöver din kärlek och omsorg. Det enda jag vet om dig är att du hatar mig och att du vill att jag ska dö.

Du är en av de män som finner nöje i att trakassera kvinnor på ­nätet. Varför du söker detta nöje är för mig obegripligt. Antagligen har du behov av att göra andra människor (läs: kvinnor) illa. Du väljer nätet, eftersom du tror att du är oåtkomlig där. På nätet kan du obehindrat hata och kränka, ­eftersom du tror att lagens långa arm inte är tillräckligt lång för att nå ända fram till dig.

För att Aftonbladets läsare ska förstå varför jag skriver detta brev tänker jag citera de mejl du har skickat till mig de senaste månaderna och som gjort mig ledsen, förtvivlad, desillusionerad och ­ursinnig. Mejlen har du skickat i samband med kolumner jag s­krivit här i Aftonbladet. Du har inte argumenterat mot mina ­åsikter. Nej, du har bara bett mig att dö, dö, dö ...

Den 22 april skrev du så här ­efter en kolumn jag skrivit om i­slam:

”Snälla tyna bort någon gång då, din gaggiga jävla kärring!”

Den 6 maj skrev du:

”Men för helvete dö nån jävla gång då, din virriga hagga!”

Den 20 maj publicerade Aftonbladet en kolumn av mig som handlade om hedersmord. Så här skrev du efter den kolumnen:

”Jag vill kasta din skrynkliga fitta åt muslimhundarna som utför h­edersvåld. Du är så virrig, vimsar omkring hit och dit. Tyst nu och tyna bort i stället!”

Läser man dessa mejl står det klart att du vill att jag ska dö, att jag ska ”tyna bort”.

Av vilken anledning har inte jag någon rätt att leva?

Jesper Engström, du är tyvärr inte ensam om att roa dig med att trakassera, såra och till och med mordhota kvinnor på det här sättet. För det du skriver är så nära mordhot man kan komma. Upp­lever du någon slags pervers njutning av att uppmana kvinnor att dö? Är du rädd för oss? Är du rädd för starka kvinnor som kan formulera sig bättre än du? Tror du att du med hjälp av hot och hat kan ta makten över oss? Eller är det bara ett kort ögonblick av manlighetseufori du vill uppleva?

Är dödshot mot kvinnor den drog du behöver för att dämpa dina e­gna känslor av otillräcklighet?

Europas ­elaka tant ...

... är bara ett av många kvinnofientliga epitet som tilldelats Tysklands förbundskansler ­Angela Merkel. Hade fru Merkel där­emot hetat ”herr Merkel” ­hade han beskrivits som en handlingskraftig man med förmåga att fatta tuffa beslut. En man med hårda nypor beskrivs som ”kraftfull” medan en stark ­kvinna är ”en elak tant”. Se på Margaret Thatcher! Hon var en politiker med hårda nypor, men ännu efter sin död förföljs och förlöjligas hon av sina fiender.

7,4 miljoner...

... kronor kostade det skattebetalarna att gång på gång flytta den stackars Junselevargen fram och tillbaka över Sverige. Varje gång vargtiken Rödluvan sövdes ner och transporterades från sitt hemrevir i Junsele i Lappland till Rialareviret i Uppland flydde hon tillbaka till sina gamla hemtrakter. ”Jag flytt’ int’”, förklarade hon envist. Vargflytten var inte bara ett e­xempellöst slöseri med skattemedel – det var också ett djurplågeri utan like.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN