Mejla

Lena Mellin

Björklund, Hägglund och Lööf: Ni kan bara rädda er själva i valet

KOLUMNISTER

Centerpartisterna har gett Annie Lööf ett tydligt medskick till förhandlingarna med de andra Allianspartierna om ett par veckor.

Centern måste synas och ­märkas mer.

Centerns kommundagar, en samling för partiets kommun- och landstingspolitiker från hela landet, avslutades i går med ­hejatal av Annie Lööf och parti­sekreteraren Michael Arthursson.

– Annie vet hur man kan fördubbla ett valresultat, påstod Arthursson och syftade på att Annie Lööf fick mer än dubbelt så många personkryss i valet 2006 som fyra år senare. Och då var hon inte ens partiledare och hette Johansson i efternamn, sa han för att understryka att ­Centern, enligt honom, numera leds av en valvinnare.

Annie Lööf uppmanade sina partikamrater att inte bara göra saker. Det är bra, men de måste också berätta för väljarna vad de gör.

– Nu kör vi, sa Lööf och fick ­stående ovationer för andra ­dagen i rad.

Men verkligheten ser inte ­riktigt lika ljus ut som parti­toppen vill göra gällande. Tvärtom har ledningen, mellan skål och vägg, fått ett tydligt medskick till förhandlingarna hemma i Annie Lööfs föräldrahem i Maramö ­utanför Värnamo om tre veckor.

Där samlas de fyra partiledarna i Alliansen och deras närmaste medarbetare för att under ett dygn lägga grunden för den gemensamma valrörelsen super­val­året 2014. Då är det både val till Europaparlamentet i juni och ordinarie val i mitten av september.

Medskicket till ­C-topparna lyder i korthet så här: ­Centern vill gärna fortsätta inom Alliansens ram. Men partiet måste märkas och synas mer ­enligt hypotesen att de då återfår förtroendet från väljarna.

Budskapet kan också uppfattas som en reprimand till partiledningen. Centerpartisterna tycker själva att de fått genomslag för många viktiga frågor under ­regeringsåren. Trots det har ­väljarstödet sjunkit, både i förra valet och i väljarbarometrarna.

Det avspeglas i den enkät­undersökning vi på Aftonbladet genomförde i fredags på Centermötet. Fem procent av de ­svarande tyckte att Centern ­både vunnit och förlorat på ­Allians­samarbetet, vunnit ­inflytande men förlorat väljarstöd. Det är ingen särskilt lyckad kombination och kan ta ner själv­för­troendet hos vem som helst.

Chansen att Annie Lööf får ­gehör för kravet på att synas och märkas mer under mötet i Maramö är inte försumbar. De två andra mindre Allians­partierna lider nämligen av ­likartade problem.

Enligt Sifo har stödet för Kristdemokraterna visserligen ökat marginellt mellan januari 2009, 21 månader före förra valet, och nu, samma tid före nästa val. ­Medan Centern tappat 45 procent av stödet och Folkpartiet 8. Stödet för Moderaterna har ­under samma tid ökat med sju procent.

Den bistra sanningen, som inte bara gäller Annie Lööf utan även hennes kolleger Björklund (FP) och Hägg­lund (KD), är dock att varken Fredrik Reinfeldt eller Mode­raterna kan fixa val­vinster åt dem. Det måste de, hur tråkigt det än kan låta, ordna själva.

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Lena Mellin