Ingalill Mosander

Ärligt vittnesmål utan skygglappar

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Ingalill tipsar om de fyra bästa böckerna just nu

Patrik Lundbergs ”Gul utanpå”.
Patrik Lundbergs ”Gul utanpå”.

Gul utanpå

Patrik Lundberg

Rabén & Sjögren

Biografi

Patrik Lundberg var nio månader när han kom till Sverige som adoptivbarn från Korea. I dag är han vuxen, har gjort en resa tillbaka till sitt ursprung och letat rätt på sina biologiska föräldrar.

Ärligt och utan skygglappar beskriver han hur det är att inte veta var han hör hemma, om kärleken till sin svenska mamma och den fantastiska känslan av att befinna sig bland människor där alla ser ut som han själv. Ett intensivt vittnesmål om en komplicerad livssituation.

Ryssar är såna som gillar björkar

Olga Grjasnowa

Weyler

Roman

En oundgänglig bok, en bok ni bara måste läsa. Den är skriven på ett språk som vibrerar av intelligens och humor och handlar om vår tid. Om utvandrare och invandrare, om krig, kärlek och vänskap.

Masja tvingas fly från Azerbajdzjan med sina rysk-judiska föräldrar. Hon hamnar i Tyskland, där hon studerar språk och lever studentliv. Hon hamnar i Tel Aviv och är på väg att gå under. Inget mindre än en sensationell debutroman.

Glasbarnen

Kristina Ohlsson

Lilla Piratförlaget

Barn från 8 år

Ännu en av våra kvinnliga deckarförfattare som börjat skriva böcker för barn med betoning på spänning. Billie flyttar med sin mamma till ett gammalt kråkslott. Ganska omgående börjar det hända mystiska saker – lampor som plötsligt svänger fram och till‧baka, knackningar på fönstren mitt i natten, hotfulla meddelanden.

En berättelse som får det att pirra i magen fram till det något förutsägbara slutet. Fast kanske var det inte slut ändå …

Hjärnkoll på vikten

Martin Ingvar & Gunilla Eldh

Natur & Kultur

Fakta

Jag har läst hur många böcker som helst om olika dieter. Och prövat de flesta av dem också. Den här boken skiljer ut sig. Den är vetenskapligt underbyggd och fylld av fascinerande forskningsrön.

I nyutgåvan som kommer i dagarna finns kapitel som handlar om kontroversiella LCHF och fruktos – sockermolekylen i frukt som snabbast och mest driver upp blodsockernivån. Utgångspunkten är att övervikten sitter i hjärnans belöningssystem.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN