Mejla

Alex Schulman

Regering och opposition, ni borde skämmas allihop

Publicerad:
Uppdaterad:

Jag och min fru var hos ­läkaren. Det var en sån där privat mottagning, men det såg ju vettigt ut, jag menar: Läkarna hade vita rockar, namnskylt på bröstet och fotriktiga skor och väggarna var vita, ja, det hela ­verkade vara som på ett riktigt sjukhus.

Det var först när läkaren öppnade munnen som man förstod att något inte stod rätt till.

Min höggravida fru trodde att hon hade fått vattkoppor och var orolig för vad som skulle hända om hon skulle föda. Skulle barnet smittas av vattkopporna? Kunde det vara farligt? Den unge ­läkaren lyssnade förbryllat när Amanda förklarade sina bekymmer. Och sen satt han tyst och sa ”ja, du …” och så sa han ”ja, alltså, jag vet inte riktigt …” och så slog han på datorn och började googla.

”Googlar du?” frågade jag häpet.

”Ja, ska se om jag hittar nåt om det här”, svarade den unge läkaren frånvarande.

Och efter en stund sa han ”aj-aj” och ”hoppsan, ja, det är ju inte alls bra om du föder när du har vattkoppor, läser jag här”.

Vi avbröt mötet och bestämde oss för att gå till en riktig läkare, på ett riktigt sjukhus.

Vi berättade om detta för vänner och fick höra så många olika historier om vanvård hos dessa vinstgivande vårdinrättningar som numera finns överallt. Vi hade tur, varken Amanda eller barn blev sjukt, men under de senaste åren har vi alla fått läsa om människor, unga som gamla, som inte haft samma tur. Det är ett faktum att vinst i vården dödar. De senaste årens vårdskandaler äcklar mig.

Bara tanken att vinst­drivande företag omvandlar våra skattepengar till miljardvinster i utlandet kan göra mig tokig. Jag vill inte leva i ett Sverige där det går till på det sättet.

Vi har en regering som gör absolut ingenting åt saken.­ Socialminister Hägglund ­säger att de ska sätta sig ner och skapa en ”etisk plattform” för vinst i vården. ­Regeringen ska alltså berätta vad vårdgivarna ”bör” göra, det är ju skrattretande att tro att de frivilligt ­skulle välja bort vinst för att de får några etiska riktlinjer. Det värsta av allt? Bortsett från Vänsterpartiet finns det ingen opposition som ryter ifrån heller. Socialdemokraterna vägrar bestämma sig, men det senaste jag hörde från Löfven var att han inte vill ta bort vinsten i vården. Och i övrigt är det tyst.

Det är som om alla ­svenskar reagerar, utom politikerna.

Regering och opposition, ni ­borde skämmas allihop.

avAlex Schulman

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM