De tror att svenska soldater inte kan dö

KOLUMNISTER

I skuggan av generalmajor Stigsson presenterade Ekot ännu en bisarr försvarsnyhet: I Afghanistan finns 200 svenska soldater i ett område som blivit allt farligare med eldstrider och beskjutningar.

Men eftersom försvarsledningen ville ha en ”mjuk” framtoning är muren runt deras förläggning så låg att den inte skyddar mot krypskyttar. Så istället för att göra sitt jobb måste soldaterna ägna tid åt att bevaka platsen där de bor.

Det är så dumt och naivt att man inte vet om man ska skratta eller gråta. ”Mjuk” framtoning? Tror de folk i Afghanistan är idioter? Soldater är soldater oavsett om de har blomlådor utanför campen.

Och även om det var lugnt när de första svenskarna åkte dit så vet alla som varit längre än Bryssel att säkerhetsläget blixtsnabbt kan förändras. Det borde ha tagits med i beräkningarna. Jag förstår faktiskt inte vad försvarsledningen, byråkraterna och politikerna håller på med.

Sverige vill hålla en hög internationell profil och skickar ut folk i världen för att bevara eller framtvinga fred. Strålande. Svenska soldater är duktiga och bra på att skapa förtroende på ett lugnt och vänligt sätt och merparten av civilbefolkningen uppskattar truppernas närvaro.

Men det finns alltid några få procent, krigsherrar, gangsters och liknande som inte är lika entusiastiska och som förr eller senare kommer att attackera. Ska då inte svenskarna ha bästa tänkbara skydd? Är ett liv inte värt de pengarna?

Tydligen inte. Folk på missioner tvingas åka runt i obepansrade bilar på minerade vägar, en del får inte ens med sig skyddsvästar. Häpnadsväckande!

Nu ska Sverige dessutom utöka antalet soldater i utlandstjänst från de cirka 700 som finns i dag till 2Ì´1;000 och snart är snabbinsatsstyrkan redo att åka ut i världen.

Redan har svenskar hamnat i regelrätta strider och självklart kommer soldater att dödas och döda.

Ändå vill ingen prata om detta. När Försvarshögskolan ville forska i ämnet ”militär organisation och döden” blev de nekade med hänvisningen att det inte behövdes.

Hallå, krig är inte ofarligt! Det här måste diskuteras, inte minst för de efterlevandes skull.

Jag har svårt att tänka mig någon mer hedervärd sysselsättning än att åka ut i världen och skydda civilbefolkning i krig, anarki eller katastrofer. Men att skicka ut soldater utan att ta hand om dem ordentligt och att inte öppet våga prata om de risker och påfrestningar de utsätts för är både skandalöst och ohederligt.

Så sluta tjafsa utan lägg alla korten på borden. En soldat är en soldat och ibland är de faktiskt absolut nödvändiga.

Johanne Hildebrandt

ARTIKELN HANDLAR OM