Spinndoktorns recept: En amerikansk lösning

KOLUMNISTER

Man anar att regeringens egen spinndoktor Per Schlingmann hade ett par bråda timmar innan han kom på lösningen.

Do it the american way, gör som amerikanarna.

Ett pikant bråk mellan statsminister Fredrik Reinfeldt och hans stab och Dagens Nyheter, har i veckan skakat det politiska Sverige.

I korta drag är historien som följer: Dagens Nyheter intervjuar statsministern om hyreslägenheter.

I dag är 36 procent av bostäderna i Stockholms innerstad hyresrätter, tidigare var det fler.

Den första artikeln hade rubriken: ”Reinfeldt dömer ut hyresrätter.” Trots att han i intervjun sa så här:

– Hyresrätten har absolut ett värde för dem som inte har ett insatskapital och också för att uppnå den rörlighet på arbetsmarknaden som vi eftersträvar.

Dagen därpå skickade regeringskansliet ut ett pressmeddelande som också lades ut på hemsidan. Rubriken: ”Hyresrätten en bra idé.”

Utskrift av pressavdelningens inspelningar av Dagens Nyheters intervjuer med Reinfeldt bifogades. Liksom ljudfiler för den som ville höra med egna öron.

Detta är ett helt nytt fenomen i Sverige. Så hanteras normalt inte fel i media. De rättas i tidningen, ofta på en och samma plats för att läsarna ska veta var dagens rättelser går att läsa.

Därför undrar man vad det var som hände – egentligen.

Blev Fredrik Reinfeldt helt enkelt uppbragd? Statsministern har ett drag av rättrådighet som säkert kan gå över i ilska om han känner sig tillräckligt förorättad.

Nekades Reinfeldt rättelse av Dagens Nyheter? Så förefaller det inte att vara. Enligt tidningen har han inte uttryckligen begärt någon.

Har statsministern lackat ur för att han inte står i centrum? Vecka efter vecka domineras det politiska nyhetsflödet i stället av det resultatlösa sökandet efter en ny S-ledare.

Eller är det rentav så att vi sett det första beviset på att regeringskansliet skaffat en egen spinndoktor? Förre partisekreteraren Per Schlingmann (M) blev efter valet statsministerns statssekreterare med ansvar för kommunikation. Läs propaganda och spinn.

Skulle tro att det är det korrekta svaret. Varför hålla på och tjafsa om en rättelse när man kan sätta media på plats med en amerikansk­inspirerad bredsida?

Där är det inte alls ovanligt att höga politiker lägger ut hela den inspelade intervjun efter att de träffat journalister.

Sweden goes american, Sverige gör som USA. Än en gång.

ARTIKELN HANDLAR OM