Mejla

Alex Schulman

Jag gillar skatter – så nu är jag Socialdemoderat

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det här valåret är snurrigt. Det går ju inte att lista ut vem man ska rösta på, för partierna gör ju inget ­annat än att sno varandras profilfrågor.

Nu senast var det Moderaterna som efter flera års vildsint skattesänkande fått korn på att det faktiskt finns en opinion som tycker att det är vettigt att betala skatt. Så det senaste utspelet från regeringshåll gick plötsligt ut på att skatterna inte bara ska höjas, de ska höjas utav bara helvete. Och plötsligt står väljarna där återigen rådvilla - med ­både en regering och en ­opposition som vill höja skatterna. Och det värsta är väl att den där röran bara kan gynna SD, som åtminstone är tydliga i den enda fråga de driver.

Vi lever ju i en tid där man ÄR sin politiska hållning. Så, i transparensens namn, det här är jag: jag tycker, precis som Mona Sahlin, att det är häftigt att betala skatt. Det betyder att man är en del av något större. Jag tycker att de som tjänar mycket ska betala mer i skatt än de som tjänar mindre. Det betyder att de rika hjälper de fattiga, att klyft­orna mellan människor minskar.

Jag älskar rika människor som betalar mycket skatt. Jag älskar H&M-ägaren Stefan Persson. Han och övriga arvingar till H&M-imperiet finns år efter år med på listan över Sveriges bästa skattebetalare. Det hade väl varit en enkel sak för H&M att förlägga verksamheten i något diffust land och se till så att de enorma pengar de tjänar hade försvunnit från landet oskattade. Men det sker inte. ­

Heder åt H&M! De hjälper till att bygga det här landet.

Ikea, däremot.

Ingvar Kamprad tycks ju ha satt heder och ära i att försöka se till att aldrig betala en krona i skatt till den svenska staten. Det är sedan många år känt att bolagets vinster går via holdingbolag och fonder vidare till skatte­paradis. Och sen är pengarna borta. Jag blir irriterad. Jag tycker att det är ohederligt, osolidariskt, ja, rent ut sagt vidrigt.

Varför vill inte Ikea hjälpa till? Varför vill de inte betala skatt som alla andra? Egentligen borde man bojkotta skiten, lova att aldrig ­köpa en enda Ikea-pryl till innan de gör rätt för sig och betalar skatt i Sverige.

Alltså. Jag är för högt skattetryck. Det gör mig varken till sosse eller moderat. Jag är numera socialdemoderat.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN