Mejla

Johan Hakelius

Intressant att veta hur det här med abort är så enkelt

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Om man petar en minister och flyttar en annan, kan man verkligen kalla det ”regeringsombildning”? Är det inte lite som att byta glödlampan på högra körriktningsvisaren och sedan påstå att man har köpt en ny bil?

Å andra sidan är det förstås ingen lätt sak att byta glödlampor i moderna bilar. Och kanske är nationen verk­ligen på ett sluttande plan, nu när vi har en religiös arbetsmarknadsminister.

Unga liberaler, RFSU:are, kvinnoförbundande sossar och vissa journalister anser uppenbarligen att en gräns överskridits med utnämningen av Elisabeth Svantesson. Hon har kallats ”extrem­ist”. Ingen har riktigt tagit bladet från munnen, men en del är övertygade om att det bara är en tidsfråga innan de kommer att fösas ihop på landets kommunala idrottsarenor under vapenhot. De aningen mindre hysteriska ser en rak linje från hushålls­nära tjänster till husförhörens och husagans återinförande. Vi befinner oss tydligen i ett Weimar-ögonblick.

Ett av bevisen för detta är att minister Svantesson sagt att frågan om abort är ”komplex”.

Jag skulle gärna höra de falsettilskna kritikerna utveckla just detta. De får gärna ta flera heldagar i radio och tv. Jag skulle vilja höra dem lägga ut texten om varför abort inte är en komplex, utan en skitenkel fråga. Mer precist skulle jag vilja höra dem förklara varför en abort är lika trivial som en blindtarmsoperation. Jag skulle vilja höra dem tydliggöra att abort bara handlar om att avlägsna en ”cellklump”. Kanske också förklara hur det stämmer överens med att det krävs särskilt tillstånd för abort efter vecka 18 och att sådana tillstånd inte ges efter vecka 22.

Är inte det ett väldigt märkligt sätt att behandla en fråga som inte är komplex? Vi har ju inga åldersgränser för blindtarmar som kasseras. Ska vi inte skippa de där gränserna? Saken är ju enkel.

Det skulle vara riktigt intressant att sitta igenom en sådan långdragning, utan debatt, invändningar eller avvikande åsikter. Få veta, alldeles på pricken, varför det här med abort är så enkelt. Äntligen kunna slå fast att det inte finns några som helst etiska spörsmål eller tvivel att ödsla tid på vad gäller aborter. Låta de rättänkande stå helt oemot­sagda.

Jag är alldeles övertygad om att det skulle lära oss något om extremism också.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN