Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tord, Turid

Det är dags att vakna – demokratin är i fara

Facebook är ett större hot mot samhället än många förstår

Mark Zuckerberg vägrar komma till brittiska parlamentet och svara på frågor.

I veckan beslagtog det brittiska parlamentet i en historisk räd ett antal dokument som man hoppas ska ge mer klarhet i Cambridge Analytica-skandalen, och i förlängningen vilken roll Facebook spelade i folkomröstningen om Brexit. Nio länder har stämt in i den brittiska begäran att Facebooks vd Mark Zuckerberg själv ska komma till parlamentet och svara på frågor. Men Zuckerberg vägrar, han tycker inte att de folkvalda i de länder på vars marknader Facebook tjänar en stor del av sina pengar är tillräckligt viktiga.

Förra veckan avslöjade New York Times att Facebook betalat för en smutskastningskampanj där företagets kritiker kopplades ihop med George Soros, den judiske finansman som blivit en måltavla för hatkampanjer världen över. I klarspråk: Facebook använde sig av fake news med antisemitiska förtecken för att skydda det egna varumärket.

I en färsk intervju med den amerikanska teknikjournalisten Kara Swisher berättar den filippinska chefredaktören Maria Ressa om hur hon i desperation försökt få Facebook att reagera på allt hat, hot och lögner som spreds – och om hur Facebook underlät att agera. ”Sociala medier är gödslet som driver fram en demokratisk kollaps i Filippinerna”, säger Ressa i intervjun. Samma sak sa hon till mig när jag intervjuade henne i våras.

I land efter land diskuteras nu internet och sociala medier i mer kritiska termer, i takt med att forskning och dyrt förvärvade erfarenheter växer. Men i Sverige är det samtalet i stor utsträckning sett frånvarande. Det är intressant att fundera på varför.

Sverige är ett teknikbejakande land. Svenskarna är bra på att ta till sig nya produkter, utbildningsnivån är hög, liksom tilltron till samhället och myndigheter. De svenska ekonomiska framgångarna bygger på en förmåga att bejaka ny teknik, att se världen som sin marknad, att säga ja till det nya. Ur denna globala, ingenjörstunga och kreativa miljö kommer framgångar som Skype och Spotify. ”Tech” har varit synonymt med framsteg och framtid. I många andra länder i Europa finns en annan tradition, mer skeptisk, konservativ eller nationalistisk.

Den svenska grundhållningen är fin och bra, men helt värdelös när de företag som var pigga uppstickare för tio år sedan nu är globala maktspelare som bygger datamonopol och undergräver demokratin. När teknikoptimism slår över i naivitet och skapar skygglappar blir den farlig.

I Sverige pågår exempelvis en viktig debatt om public service framtida finansiering och roll i det svenska medielandskapet. Politikerna från alla partier deltar i debatten, ofta utifrån god kunskap och genomtänkt argumentation. Samtidigt tycks många gånger samma politiker ointresserade, eller i värsta fall okunniga, om hur Facebook påverkar den svenska mediemarknadens förutsättningar. Det är oroande.

Just nu finns den utmärkta amerikanska dokumentären ”Facebook – vän eller fiende” på SVT. Den är en bra grundkurs i en del av de problem som vi alla kommer att behöva hantera de närmaste åren.

”Jag tror inte att vi till fullo har förstått det dödliga hot Facebook utgör mot våra samhällen. Ingen demokrati kan tolerera så här mycket maktkoncentration. Dessa förtag är våra själars rövarbaroner”, skrev den liberale Financial Times-skribenten Edward Luce på Twitter häromdagen.

Det kan låta hårt, men det är i den insikten många forskare, journalister och före detta anställda i teknikbolagen har landat i dag. Demokratin är i fara. Det är dags även för Sverige att vakna.