Lena Mellin

Det vill vi snacka om i stället för Nato

Rekordmånga tycker lag och ordning är viktigaste frågan

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Dags att återgå till den ordinarie dagordningen efter den intensiva diskussionen om Nato.

Fler än någonsin, 44 procent, tycker att lag och ordning är den viktigaste politiska frågan.

Försvaret ligger kvar på tredje plats enligt Aftonbladet/Demoskop.

Klockan åtta i morse lämnade Sveriges ambassadör vid Nato Axel Wernhoff in Sveriges ansökan om att bli medlem i Nato till organisationens högkvarter i Zaventem utanför Bryssel.

Därmed kan den debatt som dominerat svensk politik hela våren för tillfället läggas till handlingarna. Det som händer nu ligger utanför Sveriges kontroll. Åtminstone tills det finns ett anslutningskontrakt för riksdagen att ta ställning till. Men det kan dröja upp till ett år.

Dags alltså att återgå till den ordinarie dagordningen detta valår 2022.

Fler än tidigare, 44 procent, anser att lag och ordning är en av politikens viktigaste frågor. Det är den högsta siffran som noterats sedan Demoskop återupptog den här mätserien i februari i år.

Motdemonstranter klättrar upp på en polisbuss vid Sveaparken i Örebro, där Rasmus Paludan, partiledare för det danska högerextrema partiet Stram kurs, har fått tillstånd för en sammankomst på långfredagen.
Motdemonstranter klättrar upp på en polisbuss vid Sveaparken i Örebro, där Rasmus Paludan, partiledare för det danska högerextrema partiet Stram kurs, har fått tillstånd för en sammankomst på långfredagen.

Förklaringen till rekordsiffran är sannolikt de så kallade påskkravallerna som följde på den svensk-danske högerextremisten Rasmus Paludans demonstrationer och koranbränningar på ett flertal platser runtom i Sverige. Över 400 poliser skadades under upploppen.

Intresset avtar

Tvåa på listan är fortsatt sjukvården. 32 procent tycker att det är en av politikens viktigaste frågor. Det är den lägsta siffran i år. Väljarnas intresse klingar av i takt med minnet av pandemin.

Trean är också densamma som för en månad sedan. Det är försvaret. 24 procent placerar den frågan på topp-tre, årets högsta siffra.

I början av året tyckte bara nio procent att försvaret var en viktig fråga. Men sedan kom kriget i Ukraina och intresset steg med raketfart.

Skola och utbildning är fortsatt fyra på listan. En femtedel av väljarna tycker att det är en av de allra viktigaste politiska frågorna. Det är tangerat bottenrekord i år.

24 procent anser att försvaret är den viktigaste politiska frågan just nu.
24 procent anser att försvaret är den viktigaste politiska frågan just nu.

Femma bland väljarnas prioriteringar är klimat och miljö. Den kommer kanske att placera sig högre på listan efter de senaste dagarnas larmrapporter. Nu tycker förbluffande få att denna överlevnadsfråga är en av de viktigaste i politiken. Det är tangerat årsbästa.

Viktigast på högerkanten

Den valiga valdebatten placerades på ”hold” när de säkerhetspolitiska åskmolnen tornade upp sig. Men nu kommer debatten sannolikt gradvis att återgå till det normala. Och då är det alltså lag och ordning som är väljarnas i särklass högst prioriterade fråga.

Men frågan är mest intressant för väljarna på politikens högra planhalva. 72 procent av dem tycker brott och straff är superviktigt. Motsvarande siffra för S-sympatisörer är 24 procent, för V:s väljare åtta och för MP:s sympatisörer en ynka procent.

Med sjukvården är förhållandet nästan det motsatta. Viktigare för väjare på vänsterkanten än för andra. Bland M, SD och KD:s sympatisörer är det en fjärdedel, 27 procent, som tycker den är en av de viktigaste. Bland S-väljare är siffran hela 41 procent.

Aftonbladet/Demoskop

Viktigaste politiska frågorna

Lag och ordning: 44 procent (+6)

Sjukvård: 32 (-2)

Försvar: 24 (+1)

Skola och utbildning: 20 (oförändrat)

Klimat och miljö: 18 (+1)

Andel väljare som tycker att de här frågorna är politikens viktigaste. Upp till tre svar var möjliga. Jämförelsen gäller förra månadens mätning.

Så gjordes undersökningen

Undersökningen är gjord av Demoskop på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Iniziopanelen som speglar svenska folket. Målgruppen är allmänheten 16 år och äldre. Undersökningen omfattar 1 455 intervjuer under perioden 26 april  – 2 maj, 2022 och är genomförd som en webbundersökning. 

Urvalet är pre-stratifierat och vägt på ålder, kön, region och parti i föregående val.

Gå med i Iniziopanelen hos Demoskop – och gör dig hörd!

Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE