Wolfgang Hansson

Merkelkopia från fel parti i segerläge

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Vem vill tyskarna ska ta över efter Angela Merkel?

Svaret verkar vara; en så nära kopia av henne som möjligt.

Så varför rasar hennes eget parti medan socialdemokraterna rusar?

Parlamentsvalet i Tyskland om dryga tre veckor är det mest ovissa och spännande på väldigt länge. Angela Merkel har totalt dominerat tysk politik de senaste 16 åren. Men hon vill inte fortsätta.

Hennes parti, kristdemokratiska CDU, har haft otroligt svårt att hitta en värdig ersättare.

Merkel hade själv utsett en kronprinsessa i Annegret Kramp-Karrenbauer som tog över som partiledare i december 2018. Meningen var att hon skulle bli partiets kanslerkandidat 2021. Men hon höll inte måttet och avgick självmant efter bara två år.

Efter hårda interna strider utsågs då Armin Laschet till CDU:s kanslerkandidat i valet på bekostnad av Bayerns Markus Söder.

Inget lyckat drag visar det sig.

Laschet gjorde bort sig fullständigt under översvämmningskatastrofen i Tyskland under sommaren. När Tysklands president Steinmeier uttryckte sitt stöd till de drabbades hördes Laschet gapflabba i bakgrunden.

"Laschet skrattar och Tyskland gråter", skrev tyska medier.

Armin Laschet och Angela Merkel.
Armin Laschet och Angela Merkel.

Sedan dess verkar Laschet inte kunna göra något rätt. Till och med hans sätt att äta glass hånas.

Faktum är att Markus Söder har opinionssiffror som ligger långt över Laschets vilket fått vissa att föreslå att partiet ska byta ledare trots att så kort tid återstår till valet.

Läget ändrats

Att fylla Merkels skor har visat sig mycket svårt. Länge fanns det ingen kandidat som tyskarna ansåg dög. En majoritet sa i opinionsmätningarna att de ville se vem som helst utom de ledande kandidaterna från de tre största partierna.

Efter att de första valduellerna i tv hållits har läget ändrats.

Laschet fortsätter att rasa i opinionen. Men hos socialdemokraterna verkar det ha fötts en stjärna.

Finansministern Olaf Scholtz, SPD:s kanslerkandidat, har gjort bra ifrån sig i debatterna.

Medan Laschet och miljöpartiets Annalena Baerbock munhuggits på traditionellt maner har Scholtz förhållit sig lugn och inte ägnat sig åt varken överdrifter eller personangrepp.

Olaf Scholz.
Olaf Scholz.

Tidigare ansågs han som okarismatisk och tråkig. Nu verkar många i honom istället se Merkels kvaliteter. Eftertänksamhet. Lugn. Respekt för fakta. Erfarenhet. Intelligens. Inte fatta överilade beslut.

Plötsligt beskrivs Scholtz i tyska medier som en kopia av Merkel eller åtminstone den kandidat som liknar henne mest.
Och kanske är det just vad tyskarna söker trots att de inte riktigt begripit det själva. En person som är så lik Merkel som möjligt.

Någon som kan bli en ny "mutti", en ny landsfader.

För CDU är utvecklingen närmast en katastrof. I valet för fyra år sedan fick partiet 33 procent av rösterna. Nu ligger man på 21 procent i mätningarna.

Räcker inte

För SPD är det raka motsatsen. Senaste valet gav knappa 21 procent och därefter tappade man rejält för att nu plötsligt vara uppe på 25 procent och största parti.

Tyskarna röstar inte direkt på vem de vill se som kansler. Man röstar på parti. Men eftersom alla har sin "spitzenkandidat" så är rösten på ett parti samtidigt en röst på vem man vill se som kansler. En fjärdel av de som tänker rösta på SPD säger att det huvudsakligen beror på Scholtz ledaregenskaper.

Mätningarna skulle se helt annorlunda ut om Merkel fortfarande var CDU:s kandidat. Hon är fortfarande Tysklands populäraste politiker men Scholtz är numera hack i häl.

SPD:s kanslerkandidat Olaf Scholz har plötsligt seglat upp en favorit att ersätta Angela Merkel.
SPD:s kanslerkandidat Olaf Scholz har plötsligt seglat upp en favorit att ersätta Angela Merkel.

Som opinionen ser ut nu räcker det inte med två partier för att bilda en regering.

Miljöpartiet som låg så bra till i våras är nu nere på 16 procent i de senaste mätningarna men fortfarande tredje största parti, skuggade av liberaldemokraterna på 13 procent.

Främlingsfientliga Afd ligger och skvalpar runt 12 procent. Men så har också migrationsfrågan petats bort från topplatsen över vilka frågor tyskarna anser är viktigast. Numera toppas den listan i stället av klimat- och miljöfrågor följt av coronapandemin.

Det parti som blir störst brukar få första tjing på att bilda regering. Vinner SPD finns det en rad olika tänkbara koalitioner. Efter så många år av regeringssamarbete med CDU lockar det förmodligen med nya samarbetspartners. Liberala FDP och De gröna är en möjlig konstellation.

Eller en mer vänsterinriktad regering ihop med De Gröna och kvarlevan från DDR-tiden, vänsterpartiet Die Linke.

Opinionsläget kan visserligen ändras snabbt men Merkelkopian Olaf Scholtz ser ut att vara på väg att föra de sedan länge uträknade socialdemokraterna till en sensationell comeback och seger.

 

Publisert:

LÄS VIDARE