Mejla

Peter Kadhammar

Anti-vaxxare bryter ner demokratin – ”forska på egen hand” är vår tids stridsrop

De är en del av en rörelse som vill bryta sönder samhället

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

En intelligent kvinna sa till mig att hon på kvällarna forskar på egen hand. Hon har inte vaccinerat sig och tänker inte göra det heller.

– Den här masspsykosen, sa hon om coronaepidemin.

– Jag vill ta reda på saker på egen hand, sa hon. Jag lyssnar inte bara på myndigheterna och gör som de säger.

Hon hade kommit fram till att det inte var någon dödlighet i covid att tala om, pandemin finns inte, allt är en bluff.

Gång på gång sa hon: den här masspsykosen.

Någon dag senare ringde en annan kvinna och sa att hon hade forskat. Hon rabblade siffror. Hon sa att bara somalier var inlagda på IVA och de var inte alls sjuka i Covid, de led brist på D-vitamin.

Hon skulle skicka statistik som bevis men jag har ännu inte fått den och det är jag tacksam för.

Jag har hört fler sådana här resonemang på sistone, det har många av oss, och kom att på att jag i USA hört ett slags mantra:

 

Do your own research.

Forska på egen hand.

 

Det var någon av Donald Trumps mer framstående anhängare som uppmanade allmänheten att på egen hand forska i resultatet i presidentvalet. Det underförstådda budskapet var naturligtvis att allmänheten då skulle finna att Joe Biden fuskade och Trump vann stort.

När jag tänker närmare efter har forska på egen hand blivit vår tids stridsrop. Den intelligenta och professionella kvinnan som i kvällarnas sken från datorn fann sanningen om ”coronabluffen” är en del av en modern nihilistisk rörelse.

I USA är rörelsen utbredd med allt från Sean Hannity på TV-kanalen Fox till basketstjärnor som säger att de forskar på egen hand – och uppmanar alla andra att göra det.

Antivaxxare demonstrerar mot vaccineringen mot covid-19, Stockholm maj 2021.
Antivaxxare demonstrerar mot vaccineringen mot covid-19, Stockholm maj 2021.

De är en del av en rörelse som vill bryta sönder samhället.

För vad de säger är att de etablerade institutionerna ljuger – Folkhälsomyndigheten, regeringen, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, tidningarna, Sveriges Television… Alla ljuger!

Det känns märkligt för mig som en gång var kommunist och som alltid sagt att vi som skriver har en skyldighet att inte ta myndigheternas och politikernas problemformuleringar för givna.

 

Tänk om det är tvärtom?

Den invändningen bör man alltid ha i bakhuvudet.

 

”När jag tänker närmare efter har forska på egen hand blivit vår tids stridsrop”, skriver Peter Kadhammar.
”När jag tänker närmare efter har forska på egen hand blivit vår tids stridsrop”, skriver Peter Kadhammar.

Men mycket ställs på huvudet i den nya digitala världen. Kvällstidningen till exempel hade en gång som uppgift att vara provokatör, ofta för provokationens egen skull. Det var roligt, nyttigt och uppfriskande i ett samhälle där officiösa och ofta dödstråkigt försiktiga medier som Rapport, Dagens Eko och Dagens Nyheter stod för nyhetsförmedlingen.

Nu finns en ändlös mängd provokatörer på nätet. De slänger ut den ena grovheten efter den andra med enda syftet att skapa bråk och uppmärksamhet kring sig själva.

Kvällstidningens uppgift i dag är delvis en annan än för ett par decennier sedan. Det är meningslöst att vara buspojke i en miljö av huliganer, mytomaner och mördare.

Nihilismen i samhällelig och politisk betydelse har sitt ursprung i Ryssland och kampen mot tsarismen. Den har sedan fått en vidare betydelse som samhällsförstörare och hat mot auktoriteter.

Forska på egen hand är inte en oskyldig anmodan i stil med författaren Sven Lindqvists berömda uppmaning från 1978, Gräv där du står.

Forska på egen hand betyder: Skapa din egen verklighet, tro inte på det demokratiska samhällets myndigheter.

Forska på egen hand betyder: Bryt ner demokratin.

Det är inte en uppmaning, det är ett stridsrop som också signalerar arrogans och dumhet.

 

Så du menar att du begriper coronan bättre än Världshälsoorganisationen, Folkhälsomyndigheten och alla dess motsvarande organisationer över hela världen? sa jag till kvinnan som sa att hon kunde bevisa att coronan är en bluff. Du sitter och googlar några kvällar och kan det här bättre än Tegnell?

Hon fortsatte att tjata.

– Jag är totalt ointresserad av vad du säger, sa jag.

”Nu finns en ändlös mängd provokatörer på nätet. De slänger ut den ena grovheten efter den andra med enda syftet att skapa bråk och uppmärksamhet kring sig själva”, skriver Peter Kadhammar.
”Nu finns en ändlös mängd provokatörer på nätet. De slänger ut den ena grovheten efter den andra med enda syftet att skapa bråk och uppmärksamhet kring sig själva”, skriver Peter Kadhammar.
Publisert:

LÄS VIDARE