Anna Björklund

På internet får det förbjudna testas tills brott blir rutin

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

”Det som de äldre generationerna kallade sunt utforskande eller till och med en fråga om sexuell hälsa har tekniken gjort till något annat.”
”Det som de äldre generationerna kallade sunt utforskande eller till och med en fråga om sexuell hälsa har tekniken gjort till något annat.”

”Alla män du känner kollar på porr varje dag”, skrek en kompis som är bög och som tyckte om att berätta för kvinnor hur män är egentligen. ”Din man, din pappa, alla!”

Det stämmer inte riktigt, men de lojala nätporrskonsumenterna är ändå, surprise surprise, jättemånga. Pornhub är större än Netflix och besökarna är av hankön, bland kvinnor är den lilla andelen porrsurfare till och med krympande. Precis som att jag rynkade på näsan åt min högljudda väns ogenerade konsumtion så väljer fler och fler kvinnor aktivt bort de delarna av internet. De äcklas av det, vet att den inte är för dem. 

För det som de äldre generationerna kallade sunt utforskande eller till och med en fråga om sexuell hälsa har tekniken gjort till något annat. Dani Lind och Felix Thurfjell är födda sent 90-tal och gjorde en Youtube-dokumentär med den – tyvärr ocatchy – titeln High Speed Internet Porn and the Experiment Generation (2020). Jag känner igen vad de berättar, i min generation var det inte bara kyrktanter och extra sura feminister som kunde hitta något att invända mot det extrema streamandet. 

 

Det ”experiment” de unga svenska dokumentärfilmarna beskriver handlar om det oändliga utbudet, de snillrika gränssnitten och algoritmerna som hela tiden får tittarna att trappa upp grovheten. Gammal hederlig kuk och fitta är inte nog för alla de erfarna porrsurfarna, synapserna blir uttråkade. Incestgenren är jättestor, berättar en annan, lite för insatt, vän. Det behövs större tabun att bryta för att ge samma tillfredsställelse.

Den svenska sajten Dumpen, frontad av höjdhopparen och övergreppsöverlevaren Patrik Sjöberg, kallar sig pedofiljägare. Vuxna låtsas vara barn när de sexchattar med porrskadade män, stämmer möte med dem och filmar konfrontationerna. Men det som Dumpen kallar pedofiler är inte bara en pytteliten grupp stackars dårar. Gränsen mellan den illegala och halvnormala läggningen har luckrats upp, det vet alla som är uppvuxna på internet.

Porrstjärnan Kacey Jordan slog igenom stort och brett när hon slog rekord genom att ta emot 58 bukkakes i rad. I filmen Generation Wealth berättar hon att hennes framgång berodde på att hon såg så extremt ung ut, som någons tolvåriga granne. Därmed mer spännande än den numera småtrista teen-genren.

 

Dumpens verksamhet påminner om det prisbelönta tv-programmet Trolljägarna. Superjournalisten och Publicistklubbens ordförande Robert Aschberg hälsade på hos dem som skrev mörka tankar med politiska undertoner på internet. Orden ansågs samhällsfarliga, även om de stannade i den anonyma skuggvärlden och sällan, om någonsin, omsattes i handling. 

Hur är det med porrmännens ljusskygga vanor, har de några större effekter? Gamla liberaler klamrar sig fast vid tanken på att den goda sexualiteten är fri. Det gör säkert inget att en massa män alltid nyss har sett något jättegrovt och gränsöverskridande göras mot en annan människa! Den unga no fap-rörelsen, däremot, pratar om internetonanin som den gamla nykterhetsrörelsen beskrev alkohol. De nämner depression, missbruk, impotens och oförmåga att skaffa och behålla nära relationer som effekt av det regelbundna bruket, fappandet. Porren kan göra riktig skada på en själv, säger de.

Och på andra? Var tredje dömd sexköpare är 90-talist, och brottet kryper nedåt i åldrarna, polisen tror internet är orsaken. Organisationer som Porrfri barndom berättar om barnmorskor som larmat om tonåriga tjejer som fått skador av oerfarna pojkvänner med streamingskapade preferenser. Dumpen-männens övergrepp? På internet får det förbjudna testas tills brott blir rutin. Kanske blir det då svårare att skilja på rätt och fel. 

Publisert: