Britta Svensson

Äldre kunde lika gärna sättas i Kumlabunkern

Här är 70-plussarnas röster från ensamheten

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

En av alla pressträffar om coronaläget.
En av alla pressträffar om coronaläget.

En varnande röd ruta med texten ”Från svenska myndigheter” följs av en order: ”Är du 70 år eller äldre? Träffa andra bara om du måste”.

Brutaliteten i orden högst upp på tidningen Seniorens hemsida får mig att rycka till, fast andemeningen stått klar sedan länge.

På sina presskonferenser säger nu de svenska myndigheterna att de egentligen inte menar detta (ni kan ses utomhus och spela krocket) men Folkhälsomyndigheten visar exakt samma bild som tidigare, med texten:

”70 år eller äldre – undvik nära kontakter”.

Det är ingen konst, skriver många ilsket i hälften av de hundratals mejl jag fick när jag kritiserade att det inte blev lättnader för 70-plussarna. ”Vi klarar oss bra! Vi tar bilen ut i naturen och träffar barnbarnen i trädgården. Det viktigaste är att följa myndigheternas rekommendationer”, säger den ena efter den andra. ”Vi ska vara glada att Folkhälsomyndigheten visar omsorg om oss äldre”.

En liten grupp mejlar trotsiga utrop. ”Staten eller Folkhälsomyndigheten kan inte tvinga mig att vara hemma – så nu kommer jag att gå på krogen (utomhus) för första gången på nästan 3 månader” (Rolf).

Så har vi då de andra. Hundratals mejl från ensamhet och isolering, som många ansvariga inte vill kännas vid. 70-plussarnas röster från ensamheten:

”Dom kunde lika gärna sätta oss i fängelsebunkern på Kumla. Vad är det för skillnad?” (Sonja).

”För oss som inte har bil blir det bara möjligt vara i närområdet. Att gå så långt benen bär oss… Känner mig gammal och avsidestagen trots att jag bara är 70 år. Vill inte ha hurtiga ord om krocket. Tack för att Du ger ord för mina känslor och tankar”. (Gunilla).

”Nästan en skymf att säga att jag kan spela boll! Var? Jag måste åka kollektivtrafik för att komma till en park. Inte alla som bor i villor utanför stan!!! Eller som har egen bil. Eller som har sina kära på två timmars avstånd” (Ingela).

”Jag sitter ensam på 36 kvm, solen skiner och fåglarna kvittrar… Hela gården är full med lekande barn” (Anki).

”Nu kommer nog jag och min man smita iväg till stugan i alla fall, trots att det tar tre timmar och ligger i en annan region…Jag vägrar att bli behandlad som en trotsig unge som man kan be gå ut och spela krocket”. (Ulla).

”I Stockholm bor många, som jag och min man, i lägenhet. Vi kan inte träffa barn och barnbarn i trädgården som Tegnell föreslog. Vi har inte haft bil på flera år…de som premieras är de som har bil samt trädgårdar” (Ingrid).

”Min dröm är att få gå och klippa mig. Hoppas att det finns en bra psykvård efter detta, för det är många som inte klarar detta” (Birgitta).

”Spela krocket i trädgården, vad var det? Har alla trädgård och barnbarn som bor nära?” (Mona).

”Känns som om man sakta ”dör”…isolerad i city i lägenheten sedan tre månader” (Birgitta i Göteborg).

Riksdagsledamoten Barbro Westerholm, 86, skriver på sin Facebook-sida:

”Den blindhet som råder när det gäller isoleringens och ensamhetens negativa inverkan på vår hälsa och oförmågan att se lösningar är förskräckande. Alla spelar inte krocket, boule eller kubb”.

Skärmdump från tidningen Seniorens hemsida.
Skärmdump från tidningen Seniorens hemsida.

Få äldre i riksdagen

  • I riksdagen är medelåldern 45 år. Bara sju av 349 ledamöter är 70-plus. Katarina Brännström, M, 70, Roger Richthoff, SD, 71, Ann-Britt Åsebol, M, 73, Anne Oskarsson, SD, 74, Lars Jilmstad, M, 74, Thomas Hammarberg, S, 78, och Barbro Westerholm, L, 86 år.
  • När Jonas Sjöstedt avgår som partiledare för Vänsterpartiet ska han ersättas i riksdagen av Gudrun Nordborg, 73. Då blir det 2,3 procent av riksdagsledamöterna som är 70 år eller över. Den åldersgruppen utgör 16 procent av svenskarna.
  • Nästan hälften, 45 procent, av PRO:s medlemmar säger att de känner sig mer ensamma nu än före corona. En femtedel av medlemmarna isolerar sig ”nästan helt och hållet”. När det gäller medlemmar över 80 år är en fjärdedel helt isolerade.

PODD Experten om förändringar i svenska coronastrategin

Om vad som skulle kunna förändras, med professorn Tove Fall.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE