Mejla

Malin Wollin

Ge köttätare vegetariskt så är problemet löst

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Pontus Orre
Skolmat.

Enligt en artikel i Barometern den 3/2 så måste skolköket på en högstadieskola i Kalmar ibland laga åtta olika rätter på grund av elevernas specialkost.

Det här kommer väcka liv i ”vad är det för jävla TRAMS”-sällskapet, tänkte jag för mig själv. Och i någon slags jakt på självskada gav jag mig in i kommentarsfältet under artikeln på Facebook.

Det var som om någon har ringt in varenda farbror över sextionio år i Kalmar län.

”Viktigt meddelande! På en skola i Kalmar daltas det med både ungdomar och religion och löjliga livsstilsval. Detta är inte ett test, jag upprepar, läget är skarpt. Beväpna er med argument kända från förr i tiden och GE ER IN. Håll inte tillbaka, försök inte att se andras argument, ta inga fångar.”

När farbröderna var unga så fick de äta det som bjöds eller så blev man utan.

En annan farbror fick inte ens mat.

En tredje farbror fick arbeta från tre års ålder för att få ett mål mat om dagen.

Den fjärde farbrorn fick äta det som grisarna lämnade kvar i tråget men grisarna åt alltid upp allting så farbrorn fick gå ut i skogen och suga på trädens bark.

Åh farbröder och deras ”You were lucky!” och ”när vi kom hem dödade pappa oss och dansade på våra gravar.”

Skrockande farbröder i ring som tycker att det daltas med unga går aldrig ur tiden. En farbror som inte har lidit som ung, finns han ens?

När femtiotalisterna var barn fick de höra om hur deras föräldrar fick gå tre mil genom snö och is i träskor utan strumpor och kom man försent fick man ett piskrapp över stjärten för varje kilometer man hade tillryggalagt.

De där skoltraskarna finns snart inte kvar bland oss.

Femtiotalisterna kanske kan berätta om en tid då lärarna fortfarande hade rätt att slå eleverna. Min generation kanske kan berätta för barnbarnen om de där trekantiga gummigreppen som skulle tvinga skeva elever att hålla pennan rätt?

Hör ni att allt blir bättre? Inser ni att barn och ungdomar för varje generation blir bemötta mer och mer som kännande och tänkande individer? Hänsyn och förståelse. Kan någon berätta för farbröderna?

För en vecka sedan såg jag ett klipp med Ragnar, mannen som inte ville bli stor.

Han vill vara ett barn igen. Han vill bygga trampbilar, klättra i träd och skicka i väg pappersbåtar i vattenfyllda diken.

Men han vill inte vara tonåring. Han vill inte vara fjorton år och fundera över meningen med livet, känna sig ful och fel, kämpa med frigörelsen från föräldrarna, möta en värld han inte förstår, lära sig ett nytt betygsystem, säga nej till nätdroger samt vänta på hår på picken.

Ingen människa på hela planeten vill leva om sina tonår. Allt som kommer före är ljussatt solgult och varmt, allt som kommer efter är tryggare och säkrare, mer bestämt.

Så spänn av. Visa ungdomen hänsyn. Börja med att ge dem rätt mat.

För övrigt så är det störtlöjligt att servera åtta olika rätter.

Ge köttätarna plantbaserat så är halva problemet löst.


  • Reptilsenil: Forskare vid Lunds universitet har hittat maskar i ödlors hjärna. En slags parasit som äter hjärnvävnad. Hur kan folk vara rädda för coronaviruset när det finns hjärnmask?

  • (S)mask: Men nu fokuserar vi på en annan slags parasit, nämligen Bong Joon-hos mästerverk till film. Se den och försök tänka att ni inte är en ödla och förmodligen inte har millimeterlånga rundmaskar som äter upp ert förstånd.

avMalin Wollin

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM