Lena Mellin

Tegnell – vår guide till galaxen

Statsepidemiologen kan bli vår nye nationalidol

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Vi är på väg att få en ny nationalidol. Anders Tegnell. När han skärpte tonen förstod vi att det var allvarligt. Riktigt allvarligt. Det är helt enkelt bäst att hålla sig hemma så mycket som möjligt eftersom han verkar tycka att det är den bästa medicinen just nu.

Att en statsepidemiolog blir en kändis och på väg att bli nationalidol tillhör undantagen. Men Anders Tegnell har nu i flera veckor fungerat som svenska folkets guide till galaxen, det vill säga färdledare i djungeln av besked om hur man ska hantera​ det nya​ coronaviruset.

 

Han har mottagit dödshot och andra otrevliga mejl. Det är inte direkt ovanligt för människor i hans position. Han har också ifrågasatts, särskilt för att han inte tycker att en allmän stängning av landet skolor är någon bra idé, i alla fall inte just nu.

I stället har han malt, ja det måste man faktiskt säga, på om att det viktigaste av allt är att tvätta händerna, stanna hemma om man är sjuk och se till att inte gamla människor utsätts för smitta. Nu ska de inte ens gå utanför dörren.

Men det är inte därför han är på väg att bli nationalidol. Utan för att han verkar kunna sin sak och håller fast vid sin linje.

Särskilt gillar jag att han har svårt att dölja sin irritation över andra sakkunniga på området som inte delar hans uppfattning. Det är inte bara roligt, det inger också respekt. Tegnell är ingen vindflöjel. Lite butterhet är underskattat.

 

Under Folkhälsoinstitutets dagliga presskonferens i måndags var Tegnells vanligen, jag skulle inte säga lättsamma men jämförelsevis obekymrade, tonläge allvarligt.

Vi har nu smittspridning inom landet. Skolor borde avskaffa morgonsamlingar och andra stora möten. Alla som kan, särskilt i Stockholmsområdet, ska jobba hemifrån.

– Det kan vara väldigt viktigt, sade Tegnell och lät antyda att pandemin inte kommer att blåsa över i första taget och ​att​ de personliga restriktionerna därmed kan bli långvariga.

En hjälte är en person som uträttar stordåd. Och jag tror att det var precis det Anders Tegnell gjorde där och då.

Hans besked satte, åtminstone för mig, punkt för alla önskedrömmar om att det här skulle gå över ganska snabbt.

 

Om jag förstått Anders Tegnells övergripande filosofi rätt så är det ingen idé att ta till storsläggan direkt för då kommer inte tillräckligt många att lyda råden.

Just därför lystrade många med mig när Tegnell tog fram skärpan i tonen och sade att nu är det allvar. Då gjorde man sig beredd att lyda.

Det anstår den nationalidol som Anders Tegnell är på väg att bli.

 

 Statsepidemiolog Anders Tegnell vid onsdagens presskonferens om coronaviruset covid-19 på Folkhälsomyndigheten.
Statsepidemiolog Anders Tegnell vid onsdagens presskonferens om coronaviruset covid-19 på Folkhälsomyndigheten.

Fem saker att ha koll på i veckan

  • Val med egen penna

Under söndagen ska andra omgången i de franska kommunalvalen hållas, under förutsättning att de inte ställts in sedan jag skrev det här. Den förra omgången genomfördes trots virusutbrottet med uppmaningen att hålla en meters avstånd till andra och att ta med sig egen penna för att fylla i valblanketten.

Fptnot: Andra omgången av lokalvalen har nu flyttats till den 21 juni.

 

  • Swedbanks penningtvätt

Efter avslöjandet om storbankens penningtvätt i Baltikum kallades förre statsministern Göran Persson in som ny styrelseordförande. På måndag tar han emot en internationell advokatbyrås slutrapport om bankens arbete mot brottet. Perssons gamle medarbetare Jens Henriksson är vd.

 

  • Nya besked rån Ingves?

Riksbankens direktion sammanträder på tisdag. Om det betyder nya räddningsaktioner för att hålla svensk ekonomi under armarna vet vi inte. Hittills har banken bland annat sett till att affärsbankerna kan låna ut 400 miljarder gratis till företag med tillfälliga bekymmer.

 

  • Putin – den evige

Vladimir Putin har en osviklig förmåga att hålla sig kvar vid makten. På torsdag är det 20 år sedan han blev president med ambitionerna att återupprätta den ryska stormakten. Efter en folkomröstning om en ny författning kan han omväljas som president tills han fyllt mer än 80 år.

 

  • Biden eller Sanders

På tisdag skulle primärvalen i USA ha fortsatt i sydstaten Georgia. Demokraternas försök att vaska fram en rival till Donald Trump har utvecklats till en envig mellan förre vicepresidenten Joe Biden och vänsteralternativet Bernie Sanders. Men valet i Georgia ​har flyttats fram till i slutet av maj.

 

Veckans citat

”Ett kallt huvud är viktigare än ett varmt hjärta”.

Abba Eban, premiärminister i Israel, död 2002. Men håller vi med?

 

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE