Mejla

Lena Mellin

Löjeväckande med tanken på en svensk stormning

SD-ledaren är det närmaste vi kommer Trump i Sverige

KOLUMNISTER

Donald Trump är otroligt skicklig. Skapar medvetet kaos, scener som hämtade från 1700-talets revolutioner. Sedan drar han sig tillbaka som om inget hänt.

Den enda i Sverige som möjligen kan mäta sig med honom är SD-ledaren Jimmie Åkesson.

Det som hände i Washington DC natten till torsdagen saknar motstycke i modern tid.

Presidenten i världens mest inflytelserika, demokratiska land var inte bara sårad. Han var fortfarande rasande för att han förlorat valet. Så vansinnig att han arrangerade ett möte utanför Vita huset och återigen slungade ut de grundlösa anklagelserna om valfusk, att han bestulits på valvinsten.

Resultatet blev häpnadsväckande, ur alla aspekter. Upptända av presidentorden trängde sig ett hundratal personer in i kongressbyggnaden på Capitol Hill där presidentvalet höll på att fastställas.

Totalt dog fem personer. En hop trängde sig in i talman Nancy Pelosis tjänsterum, satte sig där med fötterna på skrivbordet. Som ur en filmatisering av den franska revolutionen där ledarna mer eller mindre framgångsrikt använde sig av en oupplyst pöbel.

Men inte nog med det. President Trump stängdes av från Instagram och Facebook under resten av sin mandatperiod, eftersom han ansågs uppmana till våld och oreda. Själv tyckte han det handlade om patriotism. Patrioter var i alla händelser det han kallade sina följare på mötet där känslorna piskades upp.

Man saknar ord. Det är i det närmaste ofattbart.

Men sedan drog sig Donald Trump plötsligt tillbaka. Ungefär som en gladiator som anser sig ha vunnit den blodiga kampen.

Hur då, undrar du kanske? Genom att stillsamt meddela att han skulle bidra till en bra överlämningen till efterträdaren på presidentposten, Joe Biden, som tillträder om 13 dagar.

Och det gjorde han, såklart, utan att be om ursäkt. Precis som om ingenting hänt. Otroligt.

Donald Trump är skicklig. Och hans skicklighet består till stor, kanske till största, del av hans skamlösa användande av orden. Han lyckas få människor att tro att svart är vitt, vän är fiende, ett solklart valnederlag en seger.

Donald Trump fick färre röster än sin medtävlare om presidentposten. Han fick också klart färre elektorsröster.

Men det kunde han inte hacka i sig. Vi bevittnar, och åhör, närmast dagligen händelser och uttalanden som är helt befängda. Om man inte befinner sig i samma spelvärld som Donald Trump.

Men han är skicklig. Annars skulle han inte suttit kvar som president efter fyra osannolika år. Dock inte tillräckligt skicklig för att bli omvald.

Den ende svenske politiker som skulle kunna mäta sig med Trump är Jimmie Åkesson, SD:s ledare sedan 2005 och riksdagsledamot sedan snart elva år tillbaka.

Åkesson är också duktig på att tala. Och vid behov vrida till det. Exempelvis framställer han sig som en outsider, kanske för att många av hans väljare känner sig så.

Vilket larv. Åkesson är lagstiftare, har suttit på sina poster länge, har en tjänstebostad mitt i Stockholm och flera Säpovakter. Mer etablerad än så är det svårt att vara.

Men skulle Jimmie Åkesson vilja använda sin potential för att verka i Trumps riktning?

Jag tror inte det – inte längre. Sverigedemokraterna har inte längre siktet inställt enbart på att skapa oordning. Utan också på att respekteras av övriga partier i riksdagen för att få verkligt politiskt inflytande. Ett mål är att bilda regering med Moderaterna och Kristdemokraterna. Det lär inte förverkligas om Åkesson och SD manar massorna i antidemokratisk riktning.

Bara tanken på att han skulle bidra till att storma riksdagshuset förefaller helt osannolik, närmast löjeväckande.

Men under de första åren som riksdagsparti var det inte otänkbart, i alla fall inte för en utomstående. Då iscensatte SD, eller dem närstående, veritabla mejlstormar mot personer som de ansåg hade misshagliga åsikter. De skulle veta att SD:s anhängare höll ögonen på dem, visste var de bodde och lite till.

Donald Trumps tal om patriotism och stulen valseger fick hans anhängare att ta till våld och storma den amerikanska kongressen. Ledamöterna fick hjälpas ut efter att ha gömt sig för inkräktarna. För bara några dagar sedan hade det förefallit helt osannolikt. Men det var det inte.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

ANNONS EXTERN LÄNK

Klicka hem dina munskydd enkelt här - handla hos MEDS.

MEDS

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

LÄS VIDARE

Bilder från kaosets USA

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Covid-19

Donald Trump

Jimmie Åkesson

Lena Mellin