Mejla

Wolfgang Hansson

Därför kommer blodbadet att få fortsätta

KOLUMNISTER

När amerikaner pratar om att de önskar sig en återgång till det normala är det knappast masskjutningar de tänker på.

Två dödliga attacker på en vecka har åter ökat ropen på tuffare vapenlagar.

Men glöm det. Dödandet kommer att fortsätta obehindrat.

Coronapandemin har inte bara fört elände med sig. I USA har en av de positiva effekterna varit att de annars så vanliga masskjutningarna på offentliga platser lyst med sin frånvaro. Ändå till nu.

Under 2020 inträffade enligt en databas över massmord bara två attacker. Båda före pandemin. Nyhetsbyrån AP, USA Today och Northeastern University definierar ett massmord som en attack med minst fyra döda, gärningsmannen oräknad.

En förklaring är att många av de platser där masskjutningar brukar förekomma varit stängda på grund av pandemin, som skolor, arbetsplatser, shoppingcentra och kyrkor.

En annan är att förövarna ofta brukar vara personer som känner sig orättvist behandlade. Under pandemin har väldigt många drabbats av död och orättvisa vilket experter tror kan ha gjort att potentiella massmördare inte triggats igång på samma sätt.

Nu är dock den lovande trenden bruten.

I förra veckan mördade en 21-årig man åtta personer i Atlanta i Georgia. Sex av dem var asiatiska kvinnor som arbetade på massagesalonger. Det är inte klarlagt om förövaren verkligen drevs av rasistiska motiv. Själv hävdar han att sexmissbruk låg bakom.

Robert Aaron Long, 21, dödade åtta personer i en massaker på tre massagesalonger i Atlanta, Georgia. Morden har skakat om USA och utreds som hatbrott mot kvinnor med asiatisk bakgrund.
Robert Aaron Long, 21, dödade åtta personer i en massaker på tre massagesalonger i Atlanta, Georgia. Morden har skakat om USA och utreds som hatbrott mot kvinnor med asiatisk bakgrund.
Robert Aaron Long, 21.

I går dödades tio personer i en matbutik i Boulder, Colorado. Mördaren var en 21-årig man. Han motiv är fortfarande okänt.

Om massmorden markerar en återgång till det normala så gäller detsamma kraven på att begränsa försäljningen av vapen. Så har det varit i årtionden. Men utan att något i grunden gjorts åt problemet.

Omöjligt få majoritet

President Joe Biden har varit snabb med att kräva att halvautomatiska vapen ska förbjudas och att noggrannare bakgrundskontroller ska göras av den som köper vapen.

Det av demokraterna kontrollerade Representanthuset röstade innan de två senaste skjutningarna igenom lagförslag som utökar och stärker kontrollen av vapenköpare.

Inget av lagförslagen kommer att överleva i senaten trots att demokraterna har en knapp majoritet även där. För att stoppa en filibuster (fördröjningstaktik för att förhindra beslut) måste demokraterna få tio republikaner att stödja förslagen. En omöjlighet.

Skälet är att många senatorer och kongressmän, särskilt republikaner, inte blir valda om de ens andas att de är beredda att på något sätt inskränka den grundlagsstadgade rätten att inneha vapen.

För även om en majoritet av det amerikanska folket i opinionsmätningar säger att de är för tuffare vapenlagar så delar frågan demokrater och republikaner i allt större grad. Det amerikanska valsystemet gör att vapenlobbyisterna har ett fast grepp om många valda politiker.

Tio personer sköts till döds vid en matbutik i en galleria i Boulder i Colorado i måndags.

Trots att det står utom tvivel att fler vapen leder till fler massmord, så hävdar vapenförespråkarna istället att om fler bar vapen så skulle fler kunna ingripa och stoppa en masskjutare. Om lärare bar vapen skulle de kunna ingripa när en förövare attackerade en skola, ansåg förre presidenten Donald Trump.

Står och stampar

Där står diskussionen och stampar år efter år utan att politikerna lyckas samla sig till beslut om tuffare vapenlagar oavsett hur många bestialiska massmord som inträffar.

2020, då rekord slogs i vapenförsäljning, är en god illustration till att fler vapen innebär fler dödsskjutningar. För trots att antalet fall av offentliga masskjutningar minskade kraftigt under förra året så ökade ändå antalet som dödades av vapenvåld.

Förklaringen är att många fler dödats i hemmen, bland gängen och i vänkretsen när många tillbringat mycket mer tid hemma och i sina bostadsområden. Ofta sysslolösa eller arbetslösa och med en ekonomi körd i botten.

USA:s president Joe Biden.

USA är på väg att i mycket snabb takt vaccinera sin befolkning mot covid. Redan i maj ska hela den vuxna befolkningen ha erbjudits vaccin. Det innebär att det amerikanska samhället öppnar i snabb takt. Eleverna kommer att återvända till sina skolor, de vuxna till sina arbetsplatser. Krogar och shoppingcentra som varit stängda slår upp sina portar igen.

En sannolik effekt är att massmorden i Atlanta och Boulder då kommer att följas av flera.

Så länge politikerna är ovilliga och oförmögna att ingripa kommer blodbadet att fortsätta.

 

Av: 

Wolfgang Hansson

Publisert:

LÄS VIDARE

Tio döda i matbutik i Colorado – misstänkt skytt gripen

ÄMNEN I ARTIKELN

Boulder

USA Today

Joe Biden

USA

Atlanta

Georgia

Massmord