Mejla

Oisín Cantwell

Springares retorik för tankarna till Goebbels

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KOLUMNISTER

Att Peter Springare vill förinta journalister väcker onekligen frågor. 

Rasisternas favoritpolis har blivit en belastning för kåren. 

Peter Springare

Örebropolisen Springare är sedan någon månad en hjälte bland nazister, rasister och annat löst folk i nätets träskmarker. 

Detta för att han i ett inlägg på Facebook berättade någonting vi alla redan vet, nämligen att invandrare är överrepresenterade i brottslighet. 

Springares heroiska kamp i sanningens tjänst har ångat vidare. GW har gullat med honom i tv och han har utmärkt sig med inlägg i sociala medier som byggt på möjligen brottsliga slagningar i polisens interna register. 

Och i helgen uppdagades det att denne polis för en dryg vecka sedan på sin vägg på Facebook skrev att han ville "förinta alla de vänsterextrema journalister som förpestar debatten med sina abnorma agendor". 

Är högerpopulist

Förvånad över Springares drömmar om en bättre värld utan vedervärdiga journalister finns det ingen anledning att bli.

Att omdöme inte är hans mest framträdande drag har med all önskvärd tydlighet framgått tidigare. 

Han är högerpopulist. Och i en högerpopulists huvud tenderar alla som tycker att även muslimer, bögar och kvinnor har rätt att existera att vara vänsterextremister.

I deras värld uppmuntras också ett mustigt språk. En riktig karl måste ju få tröttna på vänsterslöddret.

Om Springares status på Facebook är brottslig eller ej är andra bättre skickade att avgöra än vad jag är.  Juridikprofessor Mårten Schultz skriver i Svenska Dagbladet att det nog inte bryter mot lagen. Han vet säkert vad han talar om.

Olämplig retorik

Men en polischefs ord handlar inte bara om vad som är lagligt. Det handlar också om vad som är lämpligt. 

Och en retorik som närmast för tankarna till Joseph Goebbels, Adolf Hitlers propagandaminister, är sannerligen inte lämplig för en polischef. 

Han har en stor fanclub med över 200 000 medlemmar i en grupp på Facebook där det dagligen spys ut hat mot invandrare, journalister och i princip alla som befinner sig till vänster om Jimmie Åkesson. Där det till och med uppmanas till våldsbrott.

Till och med där begriper de flesta att Springare inte bokstavligen vill döda journalister, men det kan finnas en och annan som blir inspirerad.

Anders Behring Breivik stärktes i sin övertygelse i olika nätforum. Så även Peter Mangs. 

Ord betyder någonting, skrev Patti Davis i ett uppmärksammat inlägg på Facebook under den amerikanska valrörelsen förra året. 

Hon kritiserade Donald Trump, som hade uttryckt sig på ett sätt som gick att tolka som en förtäckt uppmaning att skjuta Hillary Clinton.

Davis vet vad hon pratar om. Hennes far, Ronald Reagan, sköts som nyinstallerad amerikansk president av en man som ville bli berömd.

Peter Springare har blivit en belastning för kåren. Hans hatiska ord är farliga och skadar förtroendet för polisen. 

Det enda glädjande i denna historia är att poliser med stort inflytande i sociala medier under helgen har tagit kraftfullt avstånd från hans eländiga retorik. 

Av: 

Oisín Cantwell

Publisert:

LÄS VIDARE

”Springare måste sluta med sina utspel”

ÄMNEN I ARTIKELN

Peter Springare

Anders Behring Breivik

Jimmie Åkesson

Peter Mangs

Oisín Cantwell