Mejla

Oisín Cantwell

Därför åtalas inte 61-åringen som hade sprängmedel för terrorism

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Den 61-åriga mannen åtalas nu för grov förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Vid husrannsakan fann man också en namnlista på journalister, politiker och kändisar.
Den 61-åriga mannen åtalas nu för grov förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Vid husrannsakan fann man också en namnlista på journalister, politiker och kändisar.

En man långt ut på högerkanten som har sprängmedel, vapen och namnlistor på offentliga personer han inte gillar i sitt hem.

Varför ställs en sådan figur inte inför rätta för att ha planerat terrorbrott?

Frågan har ställts i sociala medier sedan åtal i går väcktes för bland annat förberedelse till grov allmänfarlig ödeläggelse.

Jag ska försöka besvara den. Men först en sammanfattning av vad fallet handlar om.

Av en slump, i samband med letande efter en annan person, upptäckte polisen att det fanns anledning att intressera sig för en 61-årig man som bor i en lägenhet söder om Stockholm.

I bostaden hittades nämligen sprängmedel och en hel del ämnen som går att göra bomber av samt skisser över hur sprängladdningar tillverkas och ett gevär och några knivar.

Och inte nog med det. I mannens dator återfanns en mapp som döpts till "OM EN KUPP".

Där hade 61-åringen bland annat skrivit ner sina funderingar om att "skapa terror" genom att spränga bomber i varuhus, banker, tidningsredaktioner och andra platser.

Dessutom fanns en lång lista på offentliga personer, journalister, politiker och en och annan celebritet av modernt snitt, vilket betyder att ingen egentligen vet varför han eller hon är kändis.

Åtminstone en av dem, den förre moderatledaren Fredrik Reinfeldt, har mannen kartlagt.

I versaler i vad som framstår som ett något förvirrat manifest har den åtalade också formulerat vad som framstår som en inte obetydlig förtjusning i sig själv:

JAG HAR REDAN, SOM VANLIGT, EXTRAPOLERAT TILL ATT BLI VÄRLDENS FRÄMSTA TERRORIST GENOM TIDERNA.

Det luktar ju onekligen terrorism lång väg om allt detta. Och en närmare titt på denne man ger ytterligare näring åt känslan att det var väldigt bra att han avslöjades.

61-åringen är en före detta moderat som har radikaliserats högerut på diverse forum där muslimer och feminister påstås ha gaddat ihop sig för att ta över västvärlden.

Det visade sig också att han sökt kontakt med psykiatrin, deprimerad och förbittrad över att karriären som ingenjör gick åt skogen och för att han kände sig så ensam.

Ensamvargen som förlorar sig alltmer i extremism och som håller alla andra än sig själv ansvariga för sina tillkortakommanden och misslyckanden.

Ja, vi har fått lära oss den hårda vägen att sådana figurer kan bli mycket farliga.

Likheter med Breivik finns onekligen. Och hemma hos mannen hittades en och annan uppskattande formulering om den norske terroristen.

– Vad tycker du om hans sätt att skipa rättvisa? undrar förshörsledaren.

– Inga kommentarer, svarar den misstänkte.

Varför har då åklagare Marie Skeppstedt Törnström väckt åtal för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor?

Varför finns inte ordet terroristbrott med i stämningsansökan?

Vi måste gå till hur lagen är formulerad för att förstå. Där står bland annat att gärningen "allvarligt kan skada en stat" för att det ska klassas som terrorism.

Men det räcker inte. Dessutom måste syftet vara att injaga fruktan hos befolkningen, tvinga ett offentligt organ att handla på ett visst sätt eller förstöra grundläggande strukturer i ett land.

Vad mannen hade för motiv till att samla på sig sprängladdningar och listor har inte gått att utröna.

I förhör efter förhör mässar han olika varianter på samma svar, inte sällan välformulerat och smått haveristiskt.

"Därför vidhåller jag att jag inte har haft någon avsikt att bringa förstörelse över någon"..."Jag blir allt mindre intresserad av att delta i den här cirkusen."..."Som skattebetalare protesterar jag mot denna behandling"...

Utredningen har pågått länge och är mycket omfattande. Givetvis har åklagaren under resan tittat på terrorismbestämmelsen och funderat på om den är tillämplig.

Men hon har landat i att de så kallade rekvisiten inte är uppfyllda. Det tycks mig vara en korrekt bedömning.

Men jag orkar inte tänka på hur det hade låtit i sociala medier och på vissa ledarsidor om 61-åringen varit en muslim som vandrat in i radikal islamism och i sitt kyffe förvarat bomber och fantasier om att sprida terror.

Publisert:

LÄS VIDARE